Jak zrobić gomasio?
1. Przygotuj 15 łyżeczek nasion sezamu i 1 łyżeczkę soli.
2. Porządnie rozgrzej patelnię (bez tłuszczu!) i umieść na niej sól. Chwilę podpraż.
3. Sól umieść w moździerzu i porządnie utrzyj na proszek. Zmieloną sól przesyp do osobnego naczynia.
4. Na tej samej patelni umieść sezam. Ziarna praż przez parę minut, aż zyskają złoty kolor. Pamiętaj, by często potrząsać patelnią. Uwaga! Trzeba uważać, żeby nie spalić ziarenek, bo wtedy staną się gorzkie, zniszczeniu ulegną też niektóre cenne związki.
5. Ziarna sezamu umieść w moździerzu i porządnie utrzyj. Niektórzy ucierają wszystkie nasionka, a niektórzy mniej więcej połowę - zależy od tego, sól jakiej konsystencji chcesz uzyskać.
6. Połącz sezam z solą.
7. Gotowe gomasio przesyp do suchego pojemnika i zakręć. Sól sezamową powinno się przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć ją w ciągu dwóch tygodni.