Gomasio - zdrowa sól sezamowa
Kto raz jej spróbuje, straci dla niej głowę. Gomasio, czyli sól sezamowa, to aromatyczna przyprawa, która dopełni smaku wielu potraw. Można ją zrobić na własną rękę - wystarczy sól i nasiona sezamu. Przygotowanie gomasio jest dziecinnie proste. Podpowiadamy, jak wykorzystać tę przyprawę w praktyce i czy każdy może sobie na nią pozwolić.
Alternatywa w solniczce
Kto raz jej spróbuje, straci dla niej głowę. Gomasio, czyli sól sezamowa, to aromatyczna przyprawa, która dopełni smaku wielu potraw. Można ją zrobić na własną rękę - wystarczy sól i nasiona sezamu. Przygotowanie gomasio jest dziecinnie proste. Podpowiadamy, jak wykorzystać tę przyprawę w praktyce i czy każdy może sobie na nią pozwolić.
Skarbnica witamin i soli mineralnych
Gomasio często wykorzystuje się w kuchni japońskiej, indyjskiej i hiszpańskiej. Jej podstawą są bardzo zdrowe ziarna sezamu. Odznaczają się one dużą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, a także obecnością takich witamin jak A, E, PP i z grupy B (m.in. B1, B2, B5, B6, B9 - kwas foliowy). Cenne w sezamie są także minerały - magnez, cynk, żelazo, wapń, selen, fosfor, mangan. Nasiona sezamu to dobre źródło antyoksydantów, które hamują atak wolnych rodników, chroniąc nas przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem wielu chorób. W sezamie znajduje się też białko i błonnik.
Jedz sezam na zdrowie
Spożywanie tych niepozornych ziarenek korzystnie wpływa na zdrowie. Sezam pomaga obniżyć wysoki cholesterol, wzmacnia odporność, zapewnia dobrą pamięć i koncentrację (dzięki witaminom z grupy B), usprawnia funkcjonowanie serca i zapewnia drożność naczyń krwionośnych, reguluje przemianę materii, pomagając pozbyć się zaparć. Ze względu na obecność witaminy E (którą nazywa się "eliksirem młodości") spożywanie ziaren sezamu gwarantuje mocną skórę, włosy i paznokcie. Inne korzyści płynące z włączenia sezamu do diety to: wzmocnienie stawów, kości i zębów, pomoc w wyeliminowaniu toksyn z wątroby, przeciwdziałanie depresji, wzmocnienie wzroku. Ziarna sezamu mają również działanie antyrakowe.
Wyjątkowa przyprawa
Gomasio to w zasadzie mieszanka dwóch przypraw - nasion sezamu właśnie i soli (ze znaczną przewagą tych pierwszych). Takie połączenie sprawia, że gomasio staje się bardzo aromatycznym dodatkiem do dań różnego typu. Pasuje do ryżu, mięs, gotowanych warzyw, pasztetów, kapusty, kasz, ryb. Zastąpi i sól, i pieprz, a także wiele innych przypraw, zwłaszcza gotowych mieszanek (typu vegeta). Można też dodawać ją do sałatek, zapiekanek, kanapek, twarożku.
By uczynić z gomasio jak najzdrowszą przyprawę, zadbajmy o sól najlepszej jakości. Idealnym wyborem będzie sól himalajska, którą uważa się za najzdrowszą sól na świecie. Zawiera aż kilkadziesiąt bardzo cennych dla naszego zdrowia składników. Pomaga wyregulować ciśnienie krwi oraz poziom cukru, zapewnia właściwe pH w komórkach, wzmacnia kości, korzystnie wpływa na układ oddechowy. Można też zdecydować się na sól morską, która nie jest oczyszczona - zawiera m.in. magnez, wapń, żelazo, cynk, sód.
Naturalna i zdrowa
Niektórzy eksperymentują z gomasio i wychodzą poza podstawowy przepis, dodając do soli i sezamu siemię lniane albo kminek (również podprażone - siemię lniane należy prażyć bardzo krótko, można je dodać również bez prażenia). Zwykły sezam możemy też zastąpić bardzo zdrowym czarnym.
Gomasio jest jednym z ważniejszych produktów w kuchni makrobiotycznej, która opiera się na spożywaniu jak najmniej przetworzonych pokarmów - gomasio uważa się za zdrowszą wersję zwykłej soli.
Jak zrobić gomasio?
1. Przygotuj 15 łyżeczek nasion sezamu i 1 łyżeczkę soli.
2. Porządnie rozgrzej patelnię (bez tłuszczu!) i umieść na niej sól. Chwilę podpraż.
3. Sól umieść w moździerzu i porządnie utrzyj na proszek. Zmieloną sól przesyp do osobnego naczynia.
4. Na tej samej patelni umieść sezam. Ziarna praż przez parę minut, aż zyskają złoty kolor. Pamiętaj, by często potrząsać patelnią. Uwaga! Trzeba uważać, żeby nie spalić ziarenek, bo wtedy staną się gorzkie, zniszczeniu ulegną też niektóre cenne związki.
5. Ziarna sezamu umieść w moździerzu i porządnie utrzyj. Niektórzy ucierają wszystkie nasionka, a niektórzy mniej więcej połowę - zależy od tego, sól jakiej konsystencji chcesz uzyskać.
6. Połącz sezam z solą.
7. Gotowe gomasio przesyp do suchego pojemnika i zakręć. Sól sezamową powinno się przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć ją w ciągu dwóch tygodni.
Wskazówki praktyczne
Możesz skrócić czas przygotowania gomasio, najpierw umieszczając sól na rozgrzanej patelni, a po chwili sezam. Uprażone przyprawy można razem umieścić w moździerzu i ucierać jednocześnie. Zamiast w moździerzu, sól i sezam możesz zmielić w malakserze. Uwaga - przed zmieleniem przypraw (w blenderze, moździerzu), trzeba poczekać, aż wystygną.
Niektórzy zalecają, by gomasio przygotowywać w proporcji 1:10 (stosunek soli do sezamu), warto zatem trochę poeksperymentować, by znaleźć optymalne proporcje dla siebie.
Ważne: sezam może uczulać, przed przygotowaniem gomasio warto się więc przekonać, czy domownicy mogą go spożywać bez obaw.
EPN/mp/WP Kuchnia