Trwa ładowanie...

Gofrowa rewolucja. Zapomnij o bitej śmietanie i truskawkach

Chociaż kojarzą się z czekoladą, bitą śmietaną i owocami, można cieszyć się nimi również na słono. Wypróbuj kilka niezwykłych przepisów na gofry w wersji wytrawnej – z ziołami, warzywami, a nawet salami i łososiem!

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Gofry nie muszą być jedzone tylko na słodko Gofry nie muszą być jedzone tylko na słodko Źródło: Adobe Stock
d1hrrm4

Czy wiecie, że pierwowzór gofrów znany był już w starożytnej Grecji? Tamtejsi mieszkańcy przygotowywali obeliosy, czyli coś w rodzaju wafli, a żeby "usmażyć" ciasto, umieszczali je pomiędzy dwoma gorącymi talerzami. Metoda ta była stosowana również w średniowieczu, ale zanim pojawiły się gofry przypominające te współczesne, upłynęło wiele lat. Pierwszy znany przepis na gofry pochodzi z końca XIV w. i odnaleziono go w anonimowym rękopisie "Le Ménagier de Paris". Mowa w nim o podstawowych składnikach takich jak: jajka, sól, mąka czy olej. Choć najchętniej jemy gofry na słodko, to równie dobrze smakują w wersji wytrawnej. Czym można zastąpić bitą śmietanę i czekoladę?

Gofry z warzywami i serkiem ricotta

Aby przygotować taki przysmak potrzebujemy kilku prostych składników oraz niezbędnego urządzenia – gofrownicy. W zależności od trybu pieczenia możemy przygotować gofry belgijskie, klasyczne, maślane dobrać ustawienia do własnych upodobań. Najpierw trzeba przygotować ciasto – do tego potrzebujemy szklanki mleka, pół szklanki oleju roślinnego, 2 łyżeczki cukru, szklanki mąki, 2 jajka i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy na rozgrzaną gofrownicę odrobinę oleju, a następnie ciasto. Po upieczeniu gofrów, czas na warzywa – pokrojoną w plastry cukinię, bakłażan i paprykę smażymy na patelni. Nakładamy na gofry trochę sera ricotta, a na to po jednym plasterku każdego z warzyw. Dekorujemy świeżą bazylią.

Gofry a ’la pizza z żółtym serem i salami

Sekretem idealnego gofra jest odpowiedni dobór temperatury. Pozwala nam to na przygotowanie gofrów o chrupkiej, ale nie twardej powierzchni. Możemy również ustawić temperaturę samodzielnie – w ten sposób będziemy wiedzieć, jaki stopień wypieczenia odpowiada każdemu z domowników. Tym razem gofry będą przypominać pizzę. Przygotowując ciasto dodajemy zamiast cukru odrobinę soli oraz szczyptę suszonego oregano i przyprawy do pizzy. Kiedy konsystencja na ciasto będzie gotowa, zabieramy się za resztę składników. Paprykę i salami kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na o na dużych oczkach. Całość dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Po upieczeniu, gofry będą miały wytrawny, lekko pikantny smak. Możemy zetrzeć na wierzch dodatkową porcję sera, dodać pomidorki koktajlowe, świeże zioła albo polać ketchupem.

Szpinakowe gofry z łososiem i jajkiem

Gofry powinny być prostokątne? Niekoniecznie! Korzystając z gofrownicy jednorazowo możemy zrobić dwie, cztery, a nawet pięć porcji – każda z nich idealnie prostokątna lub kształcie serca, w zależności od rodzaju urządzenia. Aby zrobić wytrawne gofry z łososiem, musimy przygotować kilka jajek. Jedno posłuży jako składnik ciasta, a pozostałe usmażymy i położymy na wierzch. Kiedy upieczemy gofry, bierzemy się za resztę składników. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i rozbijamy jajka. Smażymy do momentu aż powstaną jajka sadzone. Na każdym gofrze układamy jajko, kawałek wędzonego oraz kiełki rzodkiewki. Dla podkreślania smaku możemy dodać jeszcze ser feta lub świeży koperek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1hrrm4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hrrm4
d1hrrm4
Więcej tematów