Gofrowa rewolucja. Zapomnij o bitej śmietanie i truskawkach
Chociaż kojarzą się z czekoladą, bitą śmietaną i owocami, można cieszyć się nimi również na słono. Wypróbuj kilka niezwykłych przepisów na gofry w wersji wytrawnej – z ziołami, warzywami, a nawet salami i łososiem!
Czy wiecie, że pierwowzór gofrów znany był już w starożytnej Grecji? Tamtejsi mieszkańcy przygotowywali obeliosy, czyli coś w rodzaju wafli, a żeby "usmażyć" ciasto, umieszczali je pomiędzy dwoma gorącymi talerzami. Metoda ta była stosowana również w średniowieczu, ale zanim pojawiły się gofry przypominające te współczesne, upłynęło wiele lat. Pierwszy znany przepis na gofry pochodzi z końca XIV w. i odnaleziono go w anonimowym rękopisie "Le Ménagier de Paris". Mowa w nim o podstawowych składnikach takich jak: jajka, sól, mąka czy olej. Choć najchętniej jemy gofry na słodko, to równie dobrze smakują w wersji wytrawnej. Czym można zastąpić bitą śmietanę i czekoladę?
Gofry z warzywami i serkiem ricotta
Aby przygotować taki przysmak potrzebujemy kilku prostych składników oraz niezbędnego urządzenia – gofrownicy. W zależności od trybu pieczenia możemy przygotować gofry belgijskie, klasyczne, maślane dobrać ustawienia do własnych upodobań. Najpierw trzeba przygotować ciasto – do tego potrzebujemy szklanki mleka, pół szklanki oleju roślinnego, 2 łyżeczki cukru, szklanki mąki, 2 jajka i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy na rozgrzaną gofrownicę odrobinę oleju, a następnie ciasto. Po upieczeniu gofrów, czas na warzywa – pokrojoną w plastry cukinię, bakłażan i paprykę smażymy na patelni. Nakładamy na gofry trochę sera ricotta, a na to po jednym plasterku każdego z warzyw. Dekorujemy świeżą bazylią.
Gofry a ’la pizza z żółtym serem i salami
Sekretem idealnego gofra jest odpowiedni dobór temperatury. Pozwala nam to na przygotowanie gofrów o chrupkiej, ale nie twardej powierzchni. Możemy również ustawić temperaturę samodzielnie – w ten sposób będziemy wiedzieć, jaki stopień wypieczenia odpowiada każdemu z domowników. Tym razem gofry będą przypominać pizzę. Przygotowując ciasto dodajemy zamiast cukru odrobinę soli oraz szczyptę suszonego oregano i przyprawy do pizzy. Kiedy konsystencja na ciasto będzie gotowa, zabieramy się za resztę składników. Paprykę i salami kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na o na dużych oczkach. Całość dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Po upieczeniu, gofry będą miały wytrawny, lekko pikantny smak. Możemy zetrzeć na wierzch dodatkową porcję sera, dodać pomidorki koktajlowe, świeże zioła albo polać ketchupem.
Szpinakowe gofry z łososiem i jajkiem
Gofry powinny być prostokątne? Niekoniecznie! Korzystając z gofrownicy jednorazowo możemy zrobić dwie, cztery, a nawet pięć porcji – każda z nich idealnie prostokątna lub kształcie serca, w zależności od rodzaju urządzenia. Aby zrobić wytrawne gofry z łososiem, musimy przygotować kilka jajek. Jedno posłuży jako składnik ciasta, a pozostałe usmażymy i położymy na wierzch. Kiedy upieczemy gofry, bierzemy się za resztę składników. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i rozbijamy jajka. Smażymy do momentu aż powstaną jajka sadzone. Na każdym gofrze układamy jajko, kawałek wędzonego oraz kiełki rzodkiewki. Dla podkreślania smaku możemy dodać jeszcze ser feta lub świeży koperek.