Galaretka w praktyce
Dietetycy zalecają umiar w spożywaniu tych produktów, a kupując je najlepiej dokładnie czytać etykiety. Dobrze, jeśli w ich składzie znajdziemy koncentrat roślinny i naturalne barwniki: hibiskus, marchew, słodki ziemniak, jabłko, wiśnia i rzodkiewka.
Warto sięgnąć po galaretki ekologiczne. W galaretce wegetariańskiej o smaku wiśniowym znajdują się: cukier bio, substancja żelująca: agar bio, sproszkowany burak czerwony bio, regulator kwasowości: kwas cytrynowy i aromat naturalny. Jednak ze względu na wysoką zawartość cukru, lepiej nie przesadzać z deserami tego typu.
Galaretki dają nam szerokie pole do popisu. Świetnie smakują z bitą śmietaną, jogurtem, owocami czy bakaliami. Ponieważ podaje się je na zimno, są dobrą propozycją na ciepłe dni. Mogą być również doskonałym dodatkiem do ciast - są nieodzownym składnikiem serników na zimno. Deser skomponowany z kilku galaretek w różnych kolorach jest nie tylko smaczny, ale pięknie prezentuje się na stole. Oto kilka prostych przepisów.