Frittata z kaszą jaglaną, pomidorami i oliwkami
Przepis proponowany przez Annę Lewandowską. By przygotować smaczną, pożywną i zdrową frittatę należy najpierw ugotować 50 g kaszy jaglanej, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy ją do wystygnięcia, a w tym czasie podsmażamy na maśle niewielką cebulę czerwoną, pokrojoną w kostkę, do której dodajemy po chwili pokrojoną w półksiężyce małą cukinię i dwie garście szpinaku. Dusimy kilka minut. Cztery jajka roztrzepujemy lub miksujemy, po czym mieszamy z podduszonymi warzywami, dodając także kilka pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych i pokrojonych w paski pomidorów suszonych. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką wędzoną.
Anna Lewandowska nie smaży frittaty na patelni, tylko przekłada masę do naczynia żaroodpornego i piecze przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.