Frittata z kurczakiem, brokułem i serem pleśniowym
Świetny pomysł na obiad. By przygotować pożywną fritattę pełną smaków należy najpierw pokroić w kostkę pierś z kurczaka (ok 100 g) i podsmażyć ją na patelni. Z niewielkiego brokuła oddzielamy poszczególne różyczki i obgotowujemy je przez kilka minut w osolonej wodzie, po czym zostawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy pięć jajek, roztrzepujemy je lub miksujemy. Do masy dodajemy 150 ml słodkiej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Dosypujemy 50 g pokruszonego sera pleśniowego, kurczaka i brokuła. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Masę wylewamy na patelnię. Smażymy, aż brzegi zaczną się ścinać, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st., na 8-10 minut.