Obiad po włosku
Wspaniale smakuje na zimno lub ciepło. Sprawdzi się jako danie obiadowe, ale warto po nią sięgnąć również wtedy, gdy chcemy zjeść pożywne śniadanie. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do jej przygotowania możemy użyć dowolnych składników. Oto kilka wersji kultowego włoskiego specjału.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Frittata ze szpinakiem i parmezanem
Nazwa tego przysmaku pochodzi od włoskiego słowa "frittare", czyli "smażyć", choć w wielu przepisach nie jest to jedyna forma obróbki termicznej potrawy, ponieważ na ostatnie kilka minut należy umieścić ją w piekarniku. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę, a wewnątrz – pożądaną puszystość. Dlatego duże znaczenie ma użyta do przygotowania frittaty patelnia – najlepsza jest żeliwna i pozbawiona plastikowych elementów, dzięki czemu można ją umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Do przygotowania klasycznego włoskiego specjału potrzebujemy sześciu dobrej jakości jajek, pęczka szpinaku, 10 dag sera typu parmezan, 100 ml słodkiej śmietanki, dwóch łyżeczek masła oraz przypraw: soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Jajka energicznie ubijamy, by masa była jak najlepiej napowietrzona. Następnie dolewamy do nich śmietanę i dosypujemy starty ser. Na koniec dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną i smażymy przez około 10 minut na bardzo małym ogniu. Później na pięć minut wkładamy frittatę do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Gotową frittatę kroimy jak tort, możemy ją podawać na ciepło lub zimno.
Frittata z ziemniakami
W Hiszpanii tę potrawę nazywają tortillą, ale Włosi upierają się, że to właśnie w Italii narodził się pomysł smakowitego połączenia jajek i ziemniaków. Jak przygotować taką frittatę? Na początku obróbce należy poddać 4-5 kartofli. Według jednym przepisów powinny zostać ugotowane w mundurkach, a następnie pokrojone w cienkie plasterki, inne receptury zalecają, by ziemniaki najpierw pokroić, po czym obgotować lub obsmażyć. Podsmażamy również pokrojoną w kostkę cebulę. Do miski wbijamy 6-8 jajek, energicznie je roztrzepujemy, dosypujemy 50 g startego sera, najlepiej parmezanu, a na koniec dodajemy ziemniaki i cebulę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Tę wersję frittaty smaży się tylko na patelni, przez około 10 minut. Po tym czasie warto ją delikatnie przerzucić na drugą stronę, która też powinna być zrumieniona.
Frittata z fetą i papryką
Najbardziej znany grecki ser, o kruchej konsystencji i słono-pikantnym smaku oraz delikatnym, kwaśnym zapachu, to świetny dodatek do fritatty. Potrzebujemy około 100 g pokrojonej w kostkę fety, którą dodajemy do roztrzepanej masy z sześciu jajek, razem z czerwoną cebulą i niewielkiej wielkości czerwoną papryką, wcześniej pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi na oleju. Dolewamy 50 ml słodkiej śmietany. Masę delikatnie mieszamy i doprawiamy, nie nadużywając soli (pamiętajmy, że feta jest zwykle bardzo słona). Na koniec możemy dodać kilka pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych.
Frittatę smażymy na patelni przez kilka minut, aż jej brzegi zaczną się ścinać. Później wkładamy na 10-15 minut do piekarnika.
Frittata z kaszą jaglaną, pomidorami i oliwkami
Przepis proponowany przez Annę Lewandowską. By przygotować smaczną, pożywną i zdrową frittatę należy najpierw ugotować 50 g kaszy jaglanej, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy ją do wystygnięcia, a w tym czasie podsmażamy na maśle niewielką cebulę czerwoną, pokrojoną w kostkę, do której dodajemy po chwili pokrojoną w półksiężyce małą cukinię i dwie garście szpinaku. Dusimy kilka minut. Cztery jajka roztrzepujemy lub miksujemy, po czym mieszamy z podduszonymi warzywami, dodając także kilka pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych i pokrojonych w paski pomidorów suszonych. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką wędzoną.
Anna Lewandowska nie smaży frittaty na patelni, tylko przekłada masę do naczynia żaroodpornego i piecze przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Frittata z kurczakiem, brokułem i serem pleśniowym
Świetny pomysł na obiad. By przygotować pożywną fritattę pełną smaków należy najpierw pokroić w kostkę pierś z kurczaka (ok 100 g) i podsmażyć ją na patelni. Z niewielkiego brokuła oddzielamy poszczególne różyczki i obgotowujemy je przez kilka minut w osolonej wodzie, po czym zostawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy pięć jajek, roztrzepujemy je lub miksujemy. Do masy dodajemy 150 ml słodkiej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Dosypujemy 50 g pokruszonego sera pleśniowego, kurczaka i brokuła. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Masę wylewamy na patelnię. Smażymy, aż brzegi zaczną się ścinać, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st., na 8-10 minut.