Frittata z ziemniakami
W Hiszpanii tę potrawę nazywają tortillą, ale Włosi upierają się, że to właśnie w Italii narodził się pomysł smakowitego połączenia jajek i ziemniaków. Jak przygotować taką frittatę? Na początku obróbce należy poddać 4-5 kartofli. Według jednym przepisów powinny zostać ugotowane w mundurkach, a następnie pokrojone w cienkie plasterki, inne receptury zalecają, by ziemniaki najpierw pokroić, po czym obgotować lub obsmażyć. Podsmażamy również pokrojoną w kostkę cebulę. Do miski wbijamy 6-8 jajek, energicznie je roztrzepujemy, dosypujemy 50 g startego sera, najlepiej parmezanu, a na koniec dodajemy ziemniaki i cebulę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Tę wersję frittaty smaży się tylko na patelni, przez około 10 minut. Po tym czasie warto ją delikatnie przerzucić na drugą stronę, która też powinna być zrumieniona.