Figi w kuchni
Figi świetnie smakują solo - umyte i pokrojone na ćwiartki razem ze skórką. Podobnie jak brzoskwinie i morele doskonale komponują się z długo dojrzewającą szynką parmeńską. Wystarczy pokroić owoce na cząstki i ułożyć je na talerzu z rukolą, dodać ruloniki z szynki, pokruszony ser pleśniowy, a całość skropić oliwą smakową i doprawić świeżym pieprzem. I pyszna sałatka gotowa.
Dżem figowy to także świetna propozycja. Warto zamknąć w słoiczku wyśmienity smak owoców i otworzyć późną jesienią lub zimą i cieszyć się smakiem pysznych tostów czy ciasta drożdżowego z dodatkiem dżemu figowego.
Przepis na dżem figowy
Składniki:
- 1 kilogram świeżych fig,
- 220 g cukru,
- starta skórka z pomarańczy,
- ¼ szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Przygotowanie: figi umyj i osusz, a następnie pokrój razem ze skórką w ćwiartki i przełóż do miseczki. Zalej je sokiem pomarańczowym i cytrynowym, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Dodaj tartą skórkę pomarańczową, dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie przełóż zawartość miseczki na patelnię, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i smaż, aż owoce zmienią konsystencję. Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Słoiki możesz dodatkowo pasteryzować, wtedy ich termin przydatności do spożycia będzie dłuższy.