Figi pełne smaku i zdrowia. Jedz nie tylko suszone

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Co warto o nich wiedzieć?

Obraz
© iStock.com

Najczęściej zajadamy się nimi w wersji suszonej, ale właśnie teraz w sklepach pojawiły się świeże figi. Smakują wybornie i stanowią świetny dodatek do wielu dań - zarówno sałatek i deserów, jak i propozycji na ciepło. Przez wielu uważane są za smakołyki korzystnie wpływające na libido i męską potencję, ale owoce te mają o wiele więcej zalet. To produkty o wyjątkowych właściwościach. Na kolejnych stronach galerii znajdziecie kilka powodów, dlaczego warto jeść figi i propozycje prostych sposobów na ich wykorzystanie.

Zobacz także wideo: Prosty przepis na pyszną konfiturę z cytryn

/ 5Dlaczego warto jeść figi?

Obraz
© iStock.com

Figi są bardzo dobrym źródłem błonnika, który nie tylko sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości, ale także wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Dodatkowo owoce te są bogate w potas, dlatego osoby cierpiące na nadciśnienie powinny je jeść jak najczęściej. Figi są również doskonałym źródłem cynku, który ma korzystny wpływ na układ hormonalny.

/ 5Suszone figi

Obraz
© iStock.com

Nie powinna nikogo zrazić duża kaloryczność tych owoców. Pomimo niej są produktami o wyjątkowych właściwościach. W ich składzie znajdziemy pokaźną dawkę wapnia - 100 g owocu dostarcza aż 203 mg tego cennego dla naszych kości pierwiastka. To prawie tyle samo co szklanka mleka. Dlatego regularne jedzenie fig pomaga w profilaktyce osteoporozy i dodatkowo wzmacnia zęby. Owoce te są także nieocenione w usuwaniu zaparć. Ich skuteczność wynika z największej spośród suszonych owoców zawartości błonnika.

Jeśli odczuwasz rozdrażnienie, nerwowość czy zmęczenie, pomóc może ci regularne jedzenie suszonych fig. W 100 g zawiera się aż 68 mg magnezu, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, jak także funkcjonowanie i aktywność mózgu. Pierwiastek ten także poprawia jakość snu, pamięć i usprawnia myślenie. Dlatego owoce te są polecane osobom, które żyją w ciągłym stresie, ciężko pracują fizycznie i umysłowo oraz mają problemy ze snem.

/ 5Na co zwrócić uwagę podczas zakupów

Obraz
© iStock.com

Stojąc w dyskoncie przed stoiskiem z owocami i wybierając najlepsze figi, warto je dotknąć - powinny być miękkie i delikatne. Smakują wybornie, pod warunkiem, że nie są podsuszone. Warto zwracać na to uwagę. Można je jeść na wiele sposobów. Jeśli zauważysz biały nalot na skórce, nie odkładaj owocu. Nie jest to oznaka pleśni, wręcz przeciwnie – to dobry znak. To tylko wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste. Kiedy już wrócisz do domu z najlepsze okazami, przechowuj je w chłodnym miejscu, dzięki temu na dłużej zachowają świeżość i pyszny smak.

/ 5Figi w kuchni

Obraz
© iStock.com

Figi świetnie smakują solo - umyte i pokrojone na ćwiartki razem ze skórką. Podobnie jak brzoskwinie i morele doskonale komponują się z długo dojrzewającą szynką parmeńską. Wystarczy pokroić owoce na cząstki i ułożyć je na talerzu z rukolą, dodać ruloniki z szynki, pokruszony ser pleśniowy, a całość skropić oliwą smakową i doprawić świeżym pieprzem. I pyszna sałatka gotowa.

Dżem figowy to także świetna propozycja. Warto zamknąć w słoiczku wyśmienity smak owoców i otworzyć późną jesienią lub zimą i cieszyć się smakiem pysznych tostów czy ciasta drożdżowego z dodatkiem dżemu figowego.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych fig,
  • 220 g cukru,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • ¼ szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Przygotowanie: figi umyj i osusz, a następnie pokrój razem ze skórką w ćwiartki i przełóż do miseczki. Zalej je sokiem pomarańczowym i cytrynowym, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Dodaj tartą skórkę pomarańczową, dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie przełóż zawartość miseczki na patelnię, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i smaż, aż owoce zmienią konsystencję. Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Słoiki możesz dodatkowo pasteryzować, wtedy ich termin przydatności do spożycia będzie dłuższy.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść