Co warto o nich wiedzieć?
Najczęściej zajadamy się nimi w wersji suszonej, ale właśnie teraz w sklepach pojawiły się świeże figi. Smakują wybornie i stanowią świetny dodatek do wielu dań - zarówno sałatek i deserów, jak i propozycji na ciepło. Przez wielu uważane są za smakołyki korzystnie wpływające na libido i męską potencję, ale owoce te mają o wiele więcej zalet. To produkty o wyjątkowych właściwościach. Na kolejnych stronach galerii znajdziecie kilka powodów, dlaczego warto jeść figi i propozycje prostych sposobów na ich wykorzystanie.
Zobacz także wideo: Prosty przepis na pyszną konfiturę z cytryn
Dlaczego warto jeść figi?
Figi są bardzo dobrym źródłem błonnika, który nie tylko sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości, ale także wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Dodatkowo owoce te są bogate w potas, dlatego osoby cierpiące na nadciśnienie powinny je jeść jak najczęściej. Figi są również doskonałym źródłem cynku, który ma korzystny wpływ na układ hormonalny.
Suszone figi
Nie powinna nikogo zrazić duża kaloryczność tych owoców. Pomimo niej są produktami o wyjątkowych właściwościach. W ich składzie znajdziemy pokaźną dawkę wapnia - 100 g owocu dostarcza aż 203 mg tego cennego dla naszych kości pierwiastka. To prawie tyle samo co szklanka mleka. Dlatego regularne jedzenie fig pomaga w profilaktyce osteoporozy i dodatkowo wzmacnia zęby. Owoce te są także nieocenione w usuwaniu zaparć. Ich skuteczność wynika z największej spośród suszonych owoców zawartości błonnika.
Jeśli odczuwasz rozdrażnienie, nerwowość czy zmęczenie, pomóc może ci regularne jedzenie suszonych fig. W 100 g zawiera się aż 68 mg magnezu, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, jak także funkcjonowanie i aktywność mózgu. Pierwiastek ten także poprawia jakość snu, pamięć i usprawnia myślenie. Dlatego owoce te są polecane osobom, które żyją w ciągłym stresie, ciężko pracują fizycznie i umysłowo oraz mają problemy ze snem.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupów
Stojąc w dyskoncie przed stoiskiem z owocami i wybierając najlepsze figi, warto je dotknąć - powinny być miękkie i delikatne. Smakują wybornie, pod warunkiem, że nie są podsuszone. Warto zwracać na to uwagę. Można je jeść na wiele sposobów. Jeśli zauważysz biały nalot na skórce, nie odkładaj owocu. Nie jest to oznaka pleśni, wręcz przeciwnie – to dobry znak. To tylko wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste. Kiedy już wrócisz do domu z najlepsze okazami, przechowuj je w chłodnym miejscu, dzięki temu na dłużej zachowają świeżość i pyszny smak.
Figi w kuchni
Figi świetnie smakują solo - umyte i pokrojone na ćwiartki razem ze skórką. Podobnie jak brzoskwinie i morele doskonale komponują się z długo dojrzewającą szynką parmeńską. Wystarczy pokroić owoce na cząstki i ułożyć je na talerzu z rukolą, dodać ruloniki z szynki, pokruszony ser pleśniowy, a całość skropić oliwą smakową i doprawić świeżym pieprzem. I pyszna sałatka gotowa.
Dżem figowy to także świetna propozycja. Warto zamknąć w słoiczku wyśmienity smak owoców i otworzyć późną jesienią lub zimą i cieszyć się smakiem pysznych tostów czy ciasta drożdżowego z dodatkiem dżemu figowego.
Składniki:
- 1 kilogram świeżych fig,
- 220 g cukru,
- starta skórka z pomarańczy,
- ¼ szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Przygotowanie: figi umyj i osusz, a następnie pokrój razem ze skórką w ćwiartki i przełóż do miseczki. Zalej je sokiem pomarańczowym i cytrynowym, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Dodaj tartą skórkę pomarańczową, dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie przełóż zawartość miseczki na patelnię, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i smaż, aż owoce zmienią konsystencję. Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Słoiki możesz dodatkowo pasteryzować, wtedy ich termin przydatności do spożycia będzie dłuższy.