Co w nim siedzi?
To skarbnica wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nim m.in. spore dawki silnych przeciwutleniaczy, takich jak rutyna, kwercetyna, flawonoidy i różne glikozydy. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, a tym samym silnie wpływa na prawidłową pracę serca oraz całego układu krwionośnego. Spożywając go regularnie dostarczymy organizmowi niezbędnych dawek błonnika, który to znajduje się w koprze włoskim w odpowiednich proporcjach: zarówno jako błonnik rozpuszczalny - pektyny i śluzy, jak i nierozpuszczalny - celulozy, hemicelulozy i ligniny. Taka kombinacja doskonale wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz działa wspomagająco przy biegunkach i zaparciach. Koper włoski polecany jest osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. To również bardzo dobre źródło potasu - minerału, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie
krwi, będące czynnikiem ryzyka udaru mózgu i zawału serca.