Przepis na faworki
Oczywiście smak ciastka zależy przede wszystkim od receptury. A przepisów na faworki jest całkiem sporo. - Niektórzy dodają do ciasta bardzo dużo cukru, inni wbijają całe jaja, a nie tylko żółtka. Są też zakłady cukiernicze, które dodają do faworków drożdże czy proszek do pieczenia - wymienia Mieczysław Chojnowski. - Ja jednak jestem zdania, że najlepsze chrusty zrobimy, stosując najprostszy przepis.
Co będzie potrzebne do zrobienia karnawałowego chrustu? Mąka, żółtka (nie całe jaja), śmietana (najlepiej gęsta i kwaśna), margaryna i cukier (ale w niewielkich ilościach).
- Jeśli dodamy zbyt dużo cukru, faworki bardzo szybko podczas smażenia zrobią się ciemne, niemal brązowe. Znacznie lepiej ograniczyć go do minimum, a ciastka dosłodzić posypując je po upieczeniu cukrem pudrem - radzi ekspert z Akademii Mistrza.