Ziemniaki faszerowane boczkiem i grzybami
Duże ziemniaki, szczególnie te odmian mączystych to fantastyczna forma do farszu. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: cztery duże ziemniaki, kilka plasterków wędzonego boczku, pół kilograma pieczarek lub kurek, cebula, czosnek, jajko, sól i pieprz. Ziemniaki myjemy dokładnie i, nie obierając, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, schładzamy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Cebulę i czosnek siekamy, grzyby kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekane warzywa, środek ziemniaków i grzyby. Masa musi być dobrze podsmażona. Schładzamy, dodajemy jajko. Każdą połówkę ziemniaka wykładamy paskami boczku, na to wykładamy farsz i wszystko zapiekamy pół godziny.