Cebula nadziewana serem
Młoda cebula jest słodka i bardzo delikatna. Zazwyczaj używamy tego warzywa jako dodatku do innych potraw, ale jako samodzielne danie też sprawdzi się idealnie. Cebulę najczęściej faszerujemy mięsem. Świetnie nadaje się do tego także ser. Składniki: kilka cebul, pęczek zielonej pietruszki, pól szklanki posiekanego sera feta, jajko, bułka tarta, pieprz. Cebule obieramy z łusek i wrzucamy do osolonego wrzątku. Wyjmujemy, wkładamy do ziemnej wody, a gdy ostygnie delikatnie wydrążamy środek, pozostawiając dwie warstwy. Pozostałe części cebuli siekamy, podsmażamy na maśle, studzimy, dodajemy drobno posiekaną fetę, natkę pietruszki i pieprz, a na koniec bułkę tartą i jajko. Farsz nakładamy do cebuli i zapiekamy pół godziny w piekarniku.