Seler faszerowany kuskusem i koperkiem
Nieoczywistym, ale bardzo smacznym warzywem do faszerowania jest… seler. A szczególnie młode bulwy selera. Potrzebujemy: kilka małych selerów, szklankę kuskusu, wywar z warzyw, pęczek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Selera obieramy, kroimy na pół i lekko obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez 10 minut. Wyjmujemy i wydrążamy środek. Siekamy go dokładnie razem z koperkiem. Kuskus zalewamy wrzącym wywarem warzywnym i odstawiamy do napęcznienia. Mieszamy kaszę z masą selerowo-koperkową, doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na polówki selerów. Układamy je w szerokim rondlu, wlewamy wywar warzywny, przykrywamy i dusimy 20 minut. Seler powinien być ugotowany, ale jędrny.