Zapiekanka z fasolką szparagową i podsmażaną cebulką
Składniki:
- ½ kg oczyszczonej fasolki szparagowej,
- 2 i 1/3 szklanki mleka,
- 50 g masła,
- 1/4 szklanki mąki pszennej,
- biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól,
- 150 g tartego parmezanu,
- cebulka,
- ½ kg ziemniaków.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry, a następnie obgotuj (ok. 10 minut). W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz się bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Fasolkę zblanszuj i odcedź. Cebulkę podsmaż na złoty kolor. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i wyłóż wcześniej podgotowanymi ziemniakami. Dodaj fasolkę, zalej pozostałym sosem, posyp tartym parmezanem i podsmażoną cebulką. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut.