Pyszne pomysły i porady
Sezon na fasolkę szparagową powoli dobiega końca. Warto go jeszcze wykorzystać i przygotować którąś z naszych pięciu propozycji z cyklu "Szybkie gotowanie".
Warto ją jeść, bo, jak podkreślają dietetycy, jest bogatym źródłem kwasu foliowego, a ponadto ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po spożyciu fasolki szparagowej przez dłuższy czas nie będziemy odczuwali głodu. Dodatkowo jest produktem dietetycznym - 100 g znajdziemy tylko 27 kcal i 2,4 g białka. Zielone ziarna fasolki szparagowej są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne. Znajdziemy w nich witaminy C, E i A. Zawiera także silne przeciwutleniacze — flawonoidy. Chronią one organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce?
Jak przygotować fasolkę szparagową?
Zanim wybierzesz któryś z naszych przepisów i wykorzystasz go, warto wiedzieć, że fasolkę szparagową najpierw należy dokładnie umyć, a następnie usunąć stwardniałe końcówki. Dopiero wtedy możemy przejść do gotowania.
Aby stracić jak najmniej zawartych w niej cennych składników oraz zachować jak najwięcej smaku, fasolkę szparagową najlepiej przygotowywać na parze. Jest wiele możliwości, bo fasolka szparagowa smakuje nie tylko z masłem i bułką tartą. Oto kilka inspiracji, jak zaserwować to warzywo.
Zapiekanka z fasolką szparagową i podsmażaną cebulką
- ½ kg oczyszczonej fasolki szparagowej,
- 2 i 1/3 szklanki mleka,
- 50 g masła,
- 1/4 szklanki mąki pszennej,
- biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól,
- 150 g tartego parmezanu,
- cebulka,
- ½ kg ziemniaków.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry, a następnie obgotuj (ok. 10 minut). W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz się bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Fasolkę zblanszuj i odcedź. Cebulkę podsmaż na złoty kolor. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i wyłóż wcześniej podgotowanymi ziemniakami. Dodaj fasolkę, zalej pozostałym sosem, posyp tartym parmezanem i podsmażoną cebulką. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut.
Fasolka szparagowa z migdałami
- 800 g fasolki szparagowej,
- 60 g migdałów,
- 2 łyżki masła,
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Migdały zalej wrzątkiem i odstaw je na 10-15 minut. Po tym czasie skórka z migdałów powinna zejść bez problemu. Obetnij twarde końcówki strączków i ugotuj. Wystarczy, że wrzucisz fasolkę do zimnej wody, dodasz łyżeczkę soli oraz łyżkę cukru i zagotujesz. Odczekaj ok. 6-8 minut i odcedź strączki. Obrane migdały posiekaj i podsmaż na suchej patelni, a kiedy się zarumienią, dodaj masło, a na koniec wszystko wymieszaj. Fasolkę ułóż na półmisku, a na niej migdały i gotowe. Smacznego!
Zupa z fasolką szparagową na bulionie warzywno-wołowym
- ½ kg fasolki szparagowej,
- ½ kg ziemniaków,
- 2 żółtka,
- 1 i ½ l bulionu wołowo-warzywnego,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- szczypta cukru.
Przygotowanie:
Fasolkę umyj i odetnij stwardniałe końcówki, a następnie pokrój ją na kawałki o długości ok. 3 cm. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodaj do gorącego bulionu i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania wsyp cukier i dodaj przecier oraz 2 rozbełtane żółtka. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Spaghetti z zieloną fasolką szparagową i ziołami
- 200 g makaronu typu spaghetti,
- 2 duże garście zielonej fasolki szparagowej,
- natka pietruszki,
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów z ziołami,
- 2 łyżeczki suszonego oregano, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente, a fasolkę na parze. W dużej misce połącz ze sobą posiekane pomidory z dwoma łyżkami zalewy, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj ugotowany makaron. Fasolkę pokrój w ukośne kawałki i dodaj do reszty składników. Całość delikatnie wymieszaj i gotowe!
Sałatka z fasolką szparagową i jajkiem
- ½ kg fasolki szparagowej,
- 4 jajka,
- 200 g pomidorków koktajlowych
- czerwona cebula,
- tarty parmezan,
- sól i pieprz do smaku.
Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój je w ćwiartki. Fasolkę ugotuj na parze. Pomidorki umyj i przekrój na pół, a cebulę pokrój w piórka. Połącz w dużej misce składniki, a wszystko posyp tartym parmezanem oraz solą i pieprzem.