Fasolka szparagowa w roli głównej. Smaczna i zdrowa

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 7Pyszne pomysły i porady

Obraz
© iStock.com

Sezon na fasolkę szparagową powoli dobiega końca. Warto go jeszcze wykorzystać i przygotować którąś z naszych pięciu propozycji z cyklu "Szybkie gotowanie".

Warto ją jeść, bo, jak podkreślają dietetycy, jest bogatym źródłem kwasu foliowego, a ponadto ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po spożyciu fasolki szparagowej przez dłuższy czas nie będziemy odczuwali głodu. Dodatkowo jest produktem dietetycznym - 100 g znajdziemy tylko 27 kcal i 2,4 g białka. Zielone ziarna fasolki szparagowej są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne. Znajdziemy w nich witaminy C, E i A. Zawiera także silne przeciwutleniacze — flawonoidy. Chronią one organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce?

/ 7Jak przygotować fasolkę szparagową?

Obraz
© 123RF.COM

Zanim wybierzesz któryś z naszych przepisów i wykorzystasz go, warto wiedzieć, że fasolkę szparagową najpierw należy dokładnie umyć, a następnie usunąć stwardniałe końcówki. Dopiero wtedy możemy przejść do gotowania.

Aby stracić jak najmniej zawartych w niej cennych składników oraz zachować jak najwięcej smaku, fasolkę szparagową najlepiej przygotowywać na parze. Jest wiele możliwości, bo fasolka szparagowa smakuje nie tylko z masłem i bułką tartą. Oto kilka inspiracji, jak zaserwować to warzywo.

/ 7Zapiekanka z fasolką szparagową i podsmażaną cebulką

Obraz
© iStock.com
  • ½ kg oczyszczonej fasolki szparagowej,
  • 2 i 1/3 szklanki mleka,
  • 50 g masła,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól,
  • 150 g tartego parmezanu,
  • cebulka,
  • ½ kg ziemniaków.

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry, a następnie obgotuj (ok. 10 minut). W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz się bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Fasolkę zblanszuj i odcedź. Cebulkę podsmaż na złoty kolor. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i wyłóż wcześniej podgotowanymi ziemniakami. Dodaj fasolkę, zalej pozostałym sosem, posyp tartym parmezanem i podsmażoną cebulką. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut.

/ 7Fasolka szparagowa z migdałami

Obraz
© iStock.com
  • 800 g fasolki szparagowej,
  • 60 g migdałów,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie:
Migdały zalej wrzątkiem i odstaw je na 10-15 minut. Po tym czasie skórka z migdałów powinna zejść bez problemu. Obetnij twarde końcówki strączków i ugotuj. Wystarczy, że wrzucisz fasolkę do zimnej wody, dodasz łyżeczkę soli oraz łyżkę cukru i zagotujesz. Odczekaj ok. 6-8 minut i odcedź strączki. Obrane migdały posiekaj i podsmaż na suchej patelni, a kiedy się zarumienią, dodaj masło, a na koniec wszystko wymieszaj. Fasolkę ułóż na półmisku, a na niej migdały i gotowe. Smacznego!

/ 7Zupa z fasolką szparagową na bulionie warzywno-wołowym

Obraz
© 123RF.COM
  • ½ kg fasolki szparagowej,
  • ½ kg ziemniaków,
  • 2 żółtka,
  • 1 i ½ l bulionu wołowo-warzywnego,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:
Fasolkę umyj i odetnij stwardniałe końcówki, a następnie pokrój ją na kawałki o długości ok. 3 cm. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodaj do gorącego bulionu i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania wsyp cukier i dodaj przecier oraz 2 rozbełtane żółtka. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

/ 7Spaghetti z zieloną fasolką szparagową i ziołami

Obraz
© iStock.com
  • 200 g makaronu typu spaghetti,
  • 2 duże garście zielonej fasolki szparagowej,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów z ziołami,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente, a fasolkę na parze. W dużej misce połącz ze sobą posiekane pomidory z dwoma łyżkami zalewy, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj ugotowany makaron. Fasolkę pokrój w ukośne kawałki i dodaj do reszty składników. Całość delikatnie wymieszaj i gotowe!

/ 7Sałatka z fasolką szparagową i jajkiem

Obraz
© iStock.com
  • ½ kg fasolki szparagowej,
  • 4 jajka,
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula,
  • tarty parmezan,
  • sól i pieprz do smaku.

Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój je w ćwiartki. Fasolkę ugotuj na parze. Pomidorki umyj i przekrój na pół, a cebulę pokrój w piórka. Połącz w dużej misce składniki, a wszystko posyp tartym parmezanem oraz solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty