Sałatka ze szpinakiem, fasolką szparagową, grilowaną cukinią i jajkami przepiórek
Składniki: 2 pełne garście liści szpinaku, 2 pełne garście mieszanki sałat, 50 g fasolki szparagowej ciętej, 1 mała żółta cukinia, 8 jajek przepiórczych. Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól.
Przygotowanie: szpinak płuczemy, suszymy i siekamy jeśli ma duże liście. Wkładamy do salaterek lub do głębokich talerzy razem z mieszanką sałat. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Cukinię tniemy na ok. 4 cm paseczki i grillujemy na patelni. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i robimy sadzone z jaj przepiórczych. Na sałatę i szpinak wykładamy fasolkę szparagową i zgrillowaną cukinię. W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim sałatkę. Na wierzch wykładamy sadzone jajka przepiórcze.
Przepis i zdjęcie autorstwa www.tanio-szybko-smacznie.pl