Co w niej siedzi?
Fasolka szparagowa sama w sobie to produkt dietetyczny. 100 g fasoli zawiera tylko 27 kcal i 2,4 g białka. Jej kaloryczność rośnie przez różnego rodzaju dodatki, dlatego osoby na diecie powinny zwrócić szczególną uwagę na przyrządzanie tego warzywa.
Zielone ziarna fasolki szparagowej są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne. Ponadto znajdziemy w nich witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu czyli prowitaminy A. Oprócz tego fasolka zawiera silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Chronią one organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ziarna zawierają o wiele więcej białka niż strączki. Białko fasoli ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie.
Aby stracić jak najmniej cennych składników oraz zachować jak najwięcej smaku, fasolkę szparagową najlepiej przygotowywać na parze. Oto kilka inspiracji, jak zaserwować to warzywo.