Gulasz z fasoli
Mocno pomidorowy z dodatkiem marchewki, papryki, pora, czosnku i cebuli. Pachnie aromatycznymi ziołami. Doskonale syci i rozgrzewa nawet w najmroźniejszy dzień. Świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Zapewniam, że posmakuje nawet niejadkom.
Składniki: szklanka ugotowanej białej fasoli, czerwona papryka, 2 cebule, marchewka, 20 g pieczarek, puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka oleju, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, sól, pieprz, szczypta chilli.
Przygotowanie: cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem przez chwilę. Paprykę pokrój w kostkę, marchewkę obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Warzywa przełóż na patelnię, podlej wodą i duś razem przez chwilę. Po tym czasie dodaj fasolę, pomidory z puszki i koncentrat. Dopraw do smaku.