Smalec bez smalcu
Smalec z fasoli? Tak, to możliwe. Nie dość, że wyglądem przypomina ten tradycyjny, to jeszcze świetnie smakuje. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu.
Składniki: puszka białej fasoli, 2 cebule, jabłko, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, pół łyżeczki majeranku, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: cebule posiekaj, jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zeszklij na oleju cebulę, dodaj jabłko, liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego i smaż jeszcze przez chwilę. Po usmażeniu wyjmij przyprawy. Fasolę odcedź i zblenduj razem z majerankiem i sosem sojowym. Pod koniec miksowania dodaj cebulę z jabłkiem, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz zblenduj.