Cynaderki
Te podroby są bardzo popularne w Polsce. Nasz entuzjazm do nerek doskonale rozumieją Brytyjczycy, jednak przedstawiciele innych nacji, nie do końca się z nim zgadzają. Polskie cynaderki mają zazwyczaj szarą, nieciekawą barwę, ale gdy raz ich ktoś spróbuje, na pewno polubi. Jak je przygotować? Nerki wieprzowe należy przeciąć na pół, usunąć przewody moczowe i namoczyć w mleku na kilka godzin. Następnie odcedza się je i moczy w wodzie kolejne kilka godzin. Dopiero wtedy, gdy stracą ostry zapach, nadają się do użycia. Kroimy je w plasterki, obsmażamy na smalcu, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie i gotujemy, aż nerki będą miękkie. Sos zagęszczamy mąką i śmietaną. Najlepiej cynaderki smakują z kaszą gryczaną.