Szybkie przepisy z wykorzystaniem ekspandowanych zbóż
Zastosowanie dmuchanych zbóż w kuchni jest bardzo szerokie. Można je jeść o różnych porach dnia. Mogą stanowić podstawę zdrowego posiłku (śniadania, kolacji) czy szybką w przygotowaniu i pożywną przekąskę. Poniżej garść inspiracji na dobry początek przygody z ekspandowanymi produktami.
Kokosowo-jaglany jogurt
Weź: kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego, łyżkę wiórków kokosowych, łyżeczkę ekspandowanego prosa
Zrób to tak: jogurt wymieszaj z wiórkami i posyp ekspandowanym prosem. Można ewentualnie dosłodzić do smaku – miodem, syropem klonowym albo daktylowym.
Kulki sezamowo-słonecznikowe
Weź: 5-6 łyżek amarantusa ekspandowanego, łyżeczkę miodu, łyżeczkę pasty tahini, pół łyżeczki słonecznika
Zrób to tak: połącz wszystkie składniki, uformuj kulki (jeśli będzie taka potrzeba, zwilż dłonie, by ułatwić sobie pracę), wstaw minimum na dwie godziny do lodówki – a najlepiej na całą noc.
Pożywna owsianka na śniadanie
Weź: 3 łyżki płatków owsianych, szczyptę cynamonu, 2-3 suszone śliwki, pół jabłka, 250 ml mleka (najlepiej roślinnego), syrop daktylowy albo miód, 2 łyżki dowolnych ekspandowanych zbóż
Zrób to tak: płatki owsiane namocz w wodzie (błyskawicznym wystarczy kilka minut). Przełóż do miseczki, wymieszaj ze szczyptą cynamonu i posiekanymi suszonymi śliwkami. Dodaj pokrojone w drobną kostkę jabłko. Zalej mlekiem (zimnym albo ciepłym – wedle uznania). Dodaj syrop daktylowy albo miód, posyp ekspandowanymi zbożami.