Szybkie przepisy z wykorzystaniem ekspandowanych zbóż
Banan w gorzkiej czekoladzie
Weź: banana, kilka kostek gorzkiej czekolady, odrobinę pieprzu kajeńskiego, wiórki bądź płatki kokosowe, grykę ekspandowaną
Zrób to tak: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj pieprz i wymieszaj, polej banana, oprósz wiórkami albo płatkami i gryką.
Kaszka jaglana z amarantusem dla malucha (powyżej 8. miesięcy)
Weź: 120 ml wody, 2-3 łyżki płatków jaglanych, pół jabłka, łyżeczkę masła, łyżkę amarantusa ekspandowanego
Zrób to tak: płatki jaglane zalej wrzątkiem i gotuj przez 3 minuty, aż zgęstnieją. Dodaj starte na drobnej tarce jabłko, wymieszaj, gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmuj z ognia, połącz z masłem. Przełóż do miseczki, posyp amarantusem.
Koktajl z ekspandowanym orkiszem
Weź: pół banana, pół awokado, pół pomarańczy, 250 ml mleka kokosowego, łyżeczkę siemienia lnianego, dwie łyżki ekspandowanego orkiszu
Zrób to tak: banana, awokado, pomarańczę zblenduj z dodatkiem mleka kokosowego i siemienia lnianego. Przelej do wysokiej szklanki, posyp orkiszem.