Ekspandowane zboża - dlaczego warto je jeść?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Od ryżu do zdrowych ziaren

Obraz
© Shutterstock.com

Napęczniałe ziarna zbóż, które są od razu gotowe do spożycia, to wspaniała przekąska – dobrze, żeby była stałym gościem w waszej kuchni. Ekspandowane zboża polubią dzieci i dorośli. Można je wyjadać prosto z opakowania albo wykorzystać na wiele sposobów. Które, oprócz preparowanego ryżu, warto jeść na co dzień i jakie składniki w nich znajdziemy? Oto krótki poradnik.

Jednym ze sztandarowych przysmaków dzieciństwa tych, którzy dorastali w PRL-u, był ryż preparowany. Dmuchane ziarenka zjadało się na przekąskę albo robiło z nich słodkie szyszki. Żeby je przygotować, wystarczy połączyć dmuchany ryż z masą kajmakową (albo długo gotowanym skondensowanym mlekiem). W tradycyjnej wersji roztapia się krówki z dodatkiem masła, dodaje ryż, formuje kuleczki i odstawia na kilka godzin do zastygnięcia.

/ 6Popping ze zbóż

Obraz
© Shutterstock.com

Dziś miłośnicy kulinariów mają znacznie szersze pole do popisu – oprócz preparowanego ryżu czeka na nich cała kolekcja ekspandowanych zbóż. Ekspandowanie polega na gwałtownym rozprężeniu, co skutkuje znacznym zwiększeniem objętości. Zboża ekspanduje się przy użyciu gorącej pary. Cały proces przebiega pod ścisłym nadzorem, a efektem tych działań są napęczniałe nasiona. Ekspandowane zboża to z angielskiego „popping”.

Wśród ekspandowanych zbóż w ostatnim czasie chyba największą popularnością cieszy się amarantus (zwany też szarłatem – jest pseudozbożem). „Złoto Inków” to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka – odznacza się wysoką zawartością błonnika i białka. Amarantus jest bogatym źródłem magnezu, fosforu, żelaza, wapnia. Zawiera witaminy (m.in. z grupy B, A, C, E) oraz bardzo cenny skwalen, potężny antyoksydant. Warto go spożywać, by spotęgować odporność, wyregulować trawienie, opóźnić procesy starzenia, utrzymać linię czy zabezpieczyć się przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami.

/ 6Prosta przekąska

Obraz
© Shutterstock.com

Ale nie tylko amarantus czy ryż dostępne są w formie ekspandowanej. W sklepach znajdziemy też dmuchaną grykę, komosę ryżową (quinoa), soję, orkisz, proso (jagły), żyto, pszenicę. Ekspandowana kukurydza z dodatkiem tłuszczu to znany i lubiany popcorn. Preparowane zboża popularne są w wielu krajach. Na przekąski z ich wykorzystaniem można natrafić na ulicach Chin, Korei Południowej, Japonii czy Indii.

Niektóre ziarna mają posmak kakao, cynamonu, jabłek, sezamu, orzechów. Ziarna ekspandowane bywają dosładzane – miodem, melasą. Są smaczne, lecz jednocześnie bardziej kaloryczne. Ciekawą przekąską (gotową do spożycia albo do połączenia z jogurtem bądź mlekiem) jest miks preparowanych zbóż z liofilizowanymi owocami, np. malinami. Zdrowym dodatkiem do ekspandowanych zbóż są suszone jabłka. Osoby dbające o linię powinny jednak szukać dmuchanych ziaren bez dodatków słodzących. Trzeba ponadto wiedzieć, że mają one wysoki indeks glikemiczny, zatem spożywajmy je z umiarem.

/ 6Zalety ekspandowanych produktów

Obraz
© Shutterstock.com

Ekspandowane zboża mają długi termin przydatności do spożycia. Możemy śmiało wykorzystać je jako panierkę do kotletów. Sprawdzą się jako posypka – ciast, deserów, koktajli, sałatek, a nawet dziecięcych kaszek (wybieramy zboże dostosowane do wieku malucha). Preparowane zboża możemy dostać w sklepach (nie tylko eko), delikatesach, supermarketach (najczęściej w dziale ze zdrową żywnością). Ciekawym produktem jest ekspandowane zboże do wypieku chleba. Pamiętajmy tylko, by przed zakupem zerknąć na etykietę. Produkt powinien mieć w składzie wyłącznie preparowane zboża plus ewentualne dodatki, jeśli zboża mają być smakowe.

/ 6Szybkie przepisy z wykorzystaniem ekspandowanych zbóż

Obraz
© Shutterstock.com

Zastosowanie dmuchanych zbóż w kuchni jest bardzo szerokie. Można je jeść o różnych porach dnia. Mogą stanowić podstawę zdrowego posiłku (śniadania, kolacji) czy szybką w przygotowaniu i pożywną przekąskę. Poniżej garść inspiracji na dobry początek przygody z ekspandowanymi produktami.

Weź: kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego, łyżkę wiórków kokosowych, łyżeczkę ekspandowanego prosa
Zrób to tak: jogurt wymieszaj z wiórkami i posyp ekspandowanym prosem. Można ewentualnie dosłodzić do smaku – miodem, syropem klonowym albo daktylowym.

Weź: 5-6 łyżek amarantusa ekspandowanego, łyżeczkę miodu, łyżeczkę pasty tahini, pół łyżeczki słonecznika
Zrób to tak: połącz wszystkie składniki, uformuj kulki (jeśli będzie taka potrzeba, zwilż dłonie, by ułatwić sobie pracę), wstaw minimum na dwie godziny do lodówki – a najlepiej na całą noc.

Weź: 3 łyżki płatków owsianych, szczyptę cynamonu, 2-3 suszone śliwki, pół jabłka, 250 ml mleka (najlepiej roślinnego), syrop daktylowy albo miód, 2 łyżki dowolnych ekspandowanych zbóż
Zrób to tak: płatki owsiane namocz w wodzie (błyskawicznym wystarczy kilka minut). Przełóż do miseczki, wymieszaj ze szczyptą cynamonu i posiekanymi suszonymi śliwkami. Dodaj pokrojone w drobną kostkę jabłko. Zalej mlekiem (zimnym albo ciepłym – wedle uznania). Dodaj syrop daktylowy albo miód, posyp ekspandowanymi zbożami.

/ 6Szybkie przepisy z wykorzystaniem ekspandowanych zbóż

Obraz
© Shutterstock.com

Weź: banana, kilka kostek gorzkiej czekolady, odrobinę pieprzu kajeńskiego, wiórki bądź płatki kokosowe, grykę ekspandowaną
Zrób to tak: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj pieprz i wymieszaj, polej banana, oprósz wiórkami albo płatkami i gryką.

Weź: 120 ml wody, 2-3 łyżki płatków jaglanych, pół jabłka, łyżeczkę masła, łyżkę amarantusa ekspandowanego
Zrób to tak: płatki jaglane zalej wrzątkiem i gotuj przez 3 minuty, aż zgęstnieją. Dodaj starte na drobnej tarce jabłko, wymieszaj, gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmuj z ognia, połącz z masłem. Przełóż do miseczki, posyp amarantusem.

Koktajl z ekspandowanym orkiszem
Weź: pół banana, pół awokado, pół pomarańczy, 250 ml mleka kokosowego, łyżeczkę siemienia lnianego, dwie łyżki ekspandowanego orkiszu
Zrób to tak: banana, awokado, pomarańczę zblenduj z dodatkiem mleka kokosowego i siemienia lnianego. Przelej do wysokiej szklanki, posyp orkiszem.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika