Fioletowe ziemniaki
Określane są także mianem chińskich trufli, albo ziemniaków truflowych, jak również francuską nazwą Vitelotte. Te charakterystyczne podłużne bulwy z szaro-fioletową skórką uprawiane są głównie we Francji, a zwłaszcza w rejonie Pikardii. Ich historia ma swój początek w XIX wieku, kiedy zagrzały sobie miejsce na straganach w paryskiej dzielnicy Les Halles. Od zawsze cieszyły się wielką popularnością w tamtych regionach, a pod wielkim wrażeniem ich smaku był sam Alexander Dumas. Słynny francuski pisarz, prawdziwy miłośnik kuchni, rozpisywał się o nich w samych superlatywach w "Grand Dictionnaire de la Cuisine", uważając, że fioletowe Vitelottes to najlepsza z możliwych odmiana ziemniaków. Swój piękny intensywny kolor zawdzięczają wysokiej zawartości antocyjanów. Mają wyrazisty, lekko orzechowy smak i nieco różnią się w konsystencji od zwyczajnych ziemniaków (przede wszystkim po ugotowaniu są bardziej kruche). To jednak nie koniec ich
zalet - Vitelottes są niskokaloryczne, zawierają antyoksydanty oraz mnóstwo witamin i minerałów( m.in. A, B1, B2, B3, B6, C oraz magnez, potas, żelazo i wapń). Smakują dobrze w każdej postaci. Można je ugotować, upiec, przyrządzić z nich puree, albo kluski gnocchi. Ze względu na swój intensywny fioletowy barwnik, którym nietrudno się pobrudzić, warto gotować je w skórkach.