WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

Egzotyczni kuzyni popularnych owoców i warzyw

Przypominają swoich zwyczajnych braci, ale często różnią się od nich charakterem. Nie tylko wyróżnia ich ciekawy kolor, ale również zupełnie inny smak. Te owoce i warzywa coraz silniej zaznaczają swoją obecność w polskiej kuchni. Czym dokładnie się wyróżniają?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Nie tylko pomarańcze

Obraz
© Shutterstock.com

Egzotyczne owoce i warzywa z przyjemnością smakujemy podczas zagranicznych wycieczek, ale wiele smakołyków łatwo kupić również w kraju. Cytrusy, smoczy owoc czy mango to już dobrze znane produkty. Ale fioletowe ziemniaki czy czarne pomidory mogą wzbudzać w nas niepewność, a nawet obawę. Przypominają swoich zwyczajnych braci, ale często różnią się od nich charakterem. Nie tylko wyróżnia je ciekawy kolor, ale również zupełnie inny smak. Oto co warto o nich wiedzieć i jak je jeść.

/ 6Buraki Chioggia

Obraz
© Shutterstock.com

Na zewnątrz prezentują się jak zwykłe czerwone buraki, jednak w środku kryją w sobie prawdziwą niespodziankę. Kiedy przekroimy ich różowo-czerwony mundurek, naszą uwagę przykują spiralne wzory, dzięki którym plasterki warzywa wyglądają jak piękne kolorowe cukierki czy lizaki. Buraki Chioggia mają swoje korzenie w okolicach Wenecji. Te atrakcyjne włoskie warzywa zaczęły swoją przygodę w kuchni już w 1840 roku. Ich ładny wygląd to jednak nie wszystko, gdyż wrażenia estetyczne dorównują tym smakowym. Czym różnią się od tradycyjnych buraków? Przede wszystkim ich smak jest znacznie delikatniejszy. Chioggia są doskonałym pomysłem na atrakcyjną przystawkę. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, mogą być również doskonałą alternatywą dla buraka przy potrawach takich, jak carpaccio. Są pyszne zarówno surowe, jak i ugotowane. Warto również wykorzystać w kuchni ich ciemnozielone
liście, które stanowią idealne uzupełnienie warzywnych potraw.

/ 6Czerwone banany

Obraz
© Instagram.com

Od swoich żółtych braci różnią się nie tylko rozmiarem i kolorem skórki, ale również smakiem. Spożywane na surowo są cierpkie i gorzkie, a przez to, że długo dojrzewają, są również bardzo twarde i mało słodkie. Jak najlepiej używać ich w kuchni? Najpyszniejsze są zapiekane bądź smażone, dzięki czemu ich miąższ staje się miękki i lekko karmelowy. W Polsce dostępne są w większych supermarketach, jednak w porównaniu do żółtych bananów ich cena jest znacznie wyższa. Kilogram tego egzotycznego przysmaku to koszt około 20 złotych.

/ 6Fioletowe ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Określane są także mianem chińskich trufli, albo ziemniaków truflowych, jak również francuską nazwą Vitelotte. Te charakterystyczne podłużne bulwy z szaro-fioletową skórką uprawiane są głównie we Francji, a zwłaszcza w rejonie Pikardii. Ich historia ma swój początek w XIX wieku, kiedy zagrzały sobie miejsce na straganach w paryskiej dzielnicy Les Halles. Od zawsze cieszyły się wielką popularnością w tamtych regionach, a pod wielkim wrażeniem ich smaku był sam Alexander Dumas. Słynny francuski pisarz, prawdziwy miłośnik kuchni, rozpisywał się o nich w samych superlatywach w "Grand Dictionnaire de la Cuisine", uważając, że fioletowe Vitelottes to najlepsza z możliwych odmiana ziemniaków. Swój piękny intensywny kolor zawdzięczają wysokiej zawartości antocyjanów. Mają wyrazisty, lekko orzechowy smak i nieco różnią się w konsystencji od zwyczajnych ziemniaków (przede wszystkim po ugotowaniu są bardziej kruche). To jednak nie koniec ich
zalet - Vitelottes są niskokaloryczne, zawierają antyoksydanty oraz mnóstwo witamin i minerałów( m.in. A, B1, B2, B3, B6, C oraz magnez, potas, żelazo i wapń). Smakują dobrze w każdej postaci. Można je ugotować, upiec, przyrządzić z nich puree, albo kluski gnocchi. Ze względu na swój intensywny fioletowy barwnik, którym nietrudno się pobrudzić, warto gotować je w skórkach.

/ 6Bataty

Obraz
© 123RF.COM

Te warzywa cieszą się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. Są znacznie większe od zwykłych ziemniaków, a ich charakterystyczne cechy to czerwona skórka i pomarańczowy miąższ. Zdecydowanym atutem batatów jest delikatny słodkawy smak, z tego względu określane są mianem słodkich ziemniaków. Dzięki swoim walorom smakowym nie potrzebują konkurencji na talerzu. Upieczone i odpowiednio przyprawione (z rozmarynem lub wędzoną papryką) smakują doskonale. Smak to niejedyna ich zaleta. Otóż bataty mają znacznie więcej właściwości odżywczych niż tradycyjne ziemniaki. M.in. są bogate w beta-karoten oraz witaminy A, B5, B6, C, E i PP. Co więcej, można się nimi zajadać z czystym sumieniem, gdyż są niskokaloryczne.

/ 6Czarne pomidory

Obraz
© Shutterstock.com

Swoją charakterystyczną skórkę w czarnym odcieniu zawdzięczają barwnikom z grupy antocyjanów, związków organicznych, które występują w takich owocach jak czerwone winogrona, wiśnie, jagody i jeżyny. W odróżnieniu od tradycyjnych pomidorów mają bardziej wyrazisty i delikatnie słodkawy smak, a poza tym są znacznie zdrowsze. Purpurowo-czarne owoce to tak naprawdę wynalazek naukowców z Oregon State University, którzy chcieli stworzyć specjalną odmianę najzdrowszych na świecie pomidorów. Dzięki dużej zawartości antocyjanów mają one zapobiegać chorobom układu krążenia i wzmacniać system immunologiczny. Zdrowe i smaczne? Lepszego połączenia nie ma.

kz/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu