Eryngii
Ten bardzo charakterystyczny grzyb występował kiedyś dość powszechnie w większości Europy i Azji. W Polsce do tej pory można go znaleźć w nielicznych miejscach, ale pamiętajmy, że jest on objęty całkowitą ochroną! W kuchni musimy więc się zdać na grzyby pochodzące z hodowli. Eryngii, czyli boczniak mikołajkowaty, wytwarza owocniki o grubym, mięsistym białym trzonie, z małym brązowym kapeluszem. Jest bardzo smaczny, ma zwartą strukturę i idealnie nadaje się do przygotowywania wielu potraw.
Szaszłyk z grzybów i boczku
Składniki: pół kilograma świeżych grzybów eryngii, pół kilograma pokrojonego w dużą kostkę boczku wędzonego, czerwona papryka, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Grzyby kroimy w poprzek trzonu na spore kawałki. Wrzucamy je do miski, solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą. Nabijamy na patyczki po kolei: boczek, grzyb, kawałek papryki. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez dziesięć minut.