Shiitake
Grzyby shiitake mają niesamowite właściwości zdrowotne i dlatego od wieków uważane są w krajach azjatyckich za lekarstwo. Wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Odznaczają się rekordową zawartością potasu i kojącej nerwy niacyny (witaminy B3), zwłaszcza te suszone. Nie brakuje w nich także wzmacniającej kości witaminy D oraz wapnia i fosforu. Shiitake wyróżniają się także dużą zawartością substancji o nazwie lentinan, która wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Shiitake można jeść nawet surowe, a ich obróbka termiczna powinna być jak najkrótsza.
Shiitake w śmietanie
Składniki: pół kilograma grzybów shiitake, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, masło, śmietana, łyżka mąki, zielona pietruszka, sól, pieprz, cukier, odrobina soku z cytryny.
Grzyby shiitake kroimy w paski, odcinając ogonki. Cebulę kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, posiekany czosnek i grzyby, lekko solimy i smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec łączymy mąkę ze śmietaną i dodajemy do grzybów. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kaszą.