Maitake
Pochodzący z Japonii maitake to dosłownie „tańczący grzyb”. Według legend, pochodzenie tej wdzięcznej nazwy tłumaczy fakt, że przed wiekami ilekroć komuś udało się znaleźć maitake, tańczył z radości. Tak cenny bowiem był ten grzyb. W warunkach naturalnych rośnie on na pniach drzew, w kępach i może osiągnąć wagę ponad 30 kilogramów! Maitake jest cennym produktem w medycynie: ma zdolność regulowania ciśnienia krwi, poziomu glukozy, insuliny oraz lipidów wątroby i surowicy (tj. cholesterol, trójglicerydy i fosfolipidy). Dzięki dużej zawartości błonnika i chityny, grzyby maitake ułatwiają trawienie i powodują utratę wagi. Dziś wszystkie znajdujące się w sprzedaży maitake pochodzą ze sztucznych upraw.
Chrupiące grzyby maitake
Składniki: pół kilograma świeżych grzybów maitake, dwie łyżki masła, sól i pieprz.
Grzyby dokładnie czyścimy z zanieczyszczeń, odcinamy najbardziej twarde części trzonu i dzielimy grzyb na części (płatki). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy grzyby. Smażymy kilka minut, aż będą chrupiące, wyjmujemy na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu, solimy i posypujemy pieprzem. Podajemy z bagietką.