Shimeji
Shimeji to nazwa grupy grzybów, pochodzących z Azji, ale coraz częściej uprawianych także w Europie. Dlatego też możemy je kupić świeże w sklepach specjalistycznych, a nawet w marketach. Shimeji mają mocny smak umami, który jest niezwykle ceniony w Azji. Przed dodaniem do gotowania należy odciąć grzyby od ich nasady, wtedy otrzymujemy pojedyncze grzybki. Nie należy ich jeść na surowo, gdyż są gorzkie. Po ugotowaniu tracą goryczkę, ale nie właściwości zdrowotne. Zawarte w nich substancje mają m.in. właściwości antynowotworowe i odchudzające.
Tofu ze smażonymi shimeji
Składniki: kostka dobrego tofu, dwie łyżki oleju arachidowego, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki startego imbiru, pęczek szczypiorku, dwie szklanki oczyszczonych grzybów shimeji, biały pieprz, sos sojowy, dwie łyżki słodkiego wina ryżowego lub mirinu. Tofu dokładnie osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy posiekany czosnek, imbir i pokrojony na dwucentymetrowe kawałki szczypior (z białymi częściami). Smażymy na dużym ogniu przez dwie minuty i zdejmujemy z patelni. Wrzucamy tofu, smażymy kilka minut, wkładamy z powrotem czosnek, imbir i szczypior, dodajemy grzyby i mieszamy. Na koniec dolewamy mirin lub wino ryżowe i doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem.