Enoki
Grzyby enoki, występują także pod nazwą enokitaki. To bardzo delikatne grzyby o charakterystycznym wyglądzie, bardzo popularne m.in. w Chinach, choć znajdziemy je również w przepisach z innych krajów azjatyckich. Enoki są bardzo chrupkie, dlatego też powinniśmy kupować je świeże. Wyglądają trochę jak mięsiste kiełki, mają długie i cienkie nóżki zakończone malutkim okrągłym kapeluszem. Rosną w kępkach. Ich smak jest delikatny, lekko słodkawy. Enoki należy dodawać do potraw na samym końcu, dokładnie umyte. Wtedy nie tracą swojej chrupkości. Nadają się idealnie do dań chińskich smażonych w woku. Można je także dodawać do zup czy potraw z makaronu.
Zupa miso z grzybami enoki
*Składniki: *cztery łyżeczki pasty miso, trzy szklanki dobrego, warzywnego bulionu, kawałek świeżego imbiru, zielona papryczka chili, ząbek czosnku, łyżka soku z limonki, szklanka grzybów enoki, pół pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka.
Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, utarty imbir, pokrojoną papryczkę chili. Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut. Dolewamy bulion, dodajemy pastę miso, sok z limonki, solimy do smaku i krótko gotujemy. Na koniec dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze dwie minuty.