Marchewkowy keks z bakaliami
*Składniki: *4 jajka, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 1 szklanka oleju roślinnego, 300 g drobno siekanej marchewki, 100 g migdałów grubo posiekanych, 50 g suszonych moreli grubo pokrojonych, 50 g suszonych śliwek, grubo pokrojonych, 50 g rodzynek, 1 jabłko pokrojone w kostkę, 200 g mąki pszennej, 120 g kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie: Ubijamy razem cukier, szczyptę soli i całe jajka. Po pewnym czasie zwalniamy mikser i delikatnie dodajemy olej. Do tak gotowej masy wsypujemy jabłko, bakalie i startą marchewkę. Wszystko razem mieszamy. Przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy do ciasta. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łopatki. Przygotowujemy formę o wymiarach 35 x 10 cm, smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie keks jest gotowy do jedzenia ale musimy go dobrze ostudzić.
Zdjęcie i przepis domowe-wypieki.com