Dzień Marchewki - co warto wiedzieć o tym warzywie?

Doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i ugotowana. Marchewka to świetne źródło witamin, błonnika, beta-karotenu i luteminy. Dietetycy i specjaliści ds. żywienia podkreślają, że jej regularna konsumpcja doskonale wpływa na nasz organizm. 5 kwietnia obchodzimy jedno z nietypowych świąt, czyli Dzień Marchewki. Z tej okazji przedstawiamy korzyści płynące z jedzenia tego warzywa, a także oryginalne przepisy na zupę, przystawkę i deser z marchewką w roli głównej.

Obraz

/ 8Dzień Marchewki

Obraz
© 123RF.COM

Doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i ugotowana. Marchewka to świetne źródło witamin, błonnika, beta-karotenu i luteiny. Dietetycy i specjaliści ds. żywienia podkreślają, że jej regularna konsumpcja doskonale wpływa na nasz organizm. 5 kwietnia obchodzimy jedno z nietypowych świąt, czyli Dzień Marchewki. Z tej okazji przedstawiamy korzyści płynące z jedzenia tego warzywa, a także oryginalne przepisy z marchewką w roli głównej.

/ 8Różne odmiany

Obraz
© 123RF.COM

Marchew to jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. W naszym kraju spotkać można liczne odmiany marchwi o różnym zabarwieniu korzenia - białym, żółtym, pomarańczowym i purpurowym. Najbardziej wartościowe są odmiany w kolorze intensywnie pomarańczowym, zawierają one bowiem najwięcej karotenu.

/ 8Co w niej siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

To skarbnica witaminy A i K. W jej składzie znajdziemy również cenną luteinę, a także sporą dawkę beta-karotenu. Specjaliści nie bez powodu polecają ją do spożywania w różnych formach. Marchewka może stanowić świetną bazę dania i doskonale urozmaici smak wielu potraw. W przypadku soków lepiej jednak sięgać po domowy wyrób z sokowirówki, niż gotowy napój z kartonu, który często jest niepotrzebnie dosładzany i wzbogacany o substancje konserwujące.

/ 8Smaczna i zdrowa

Obraz
© 123RF.COM

Warto wiedzieć, że spożywanie tego warzywa niesie dla zdrowia wiele korzyści. Dzięki witaminie A, regularnie jedzona marchewka pomoże utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Natomiast zawarta w niej spora dawka witaminy K wspomaga leczenie się ran. Marchewka na stałe włączona do jadłospisu chroni również układ sercowo-naczyniowy - to zasługa luteiny i beta-karotenu.

W marchewce zawarta jest duża ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Ponadto, związek ten zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i redukuje uczucie głodu. Ostatnie badania kliniczne dowiodły, że marchew wykazuje również właściwości antynowotworowe.

Po warzywo to powinni sięgać zwłaszcza panowie. Naukowo udowodniono, że regularne spożywanie marchewek może się przyczynić do poprawy jakości spermy. Zawarty w ich składzie beta-karoten może zwiększyć ruchliwość plemników nawet o 10%.

/ 8Zupa marchewkowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg marchwi, 100 g masła, 1 pomarańcza, korzeń imbiru o długości kciuka, 1,5 l bulionu drobiowego, 150 ml śmietany 30%, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: marchewki obrać i pokroić w plasterki. Roztopić na patelni masło i dodać starty imbir, a następnie dodać marchewki i całość podsmażyć na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodać marchewki i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do zupy. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować, powoli dodać śmietanę cały czas mieszając, a następnie ponownie podgrzać przez 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku można doprawić imbirem w proszku. Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

/ 8Marchewkowy keks z bakaliami

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *4 jajka, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 1 szklanka oleju roślinnego, 300 g drobno siekanej marchewki, 100 g migdałów grubo posiekanych, 50 g suszonych moreli grubo pokrojonych, 50 g suszonych śliwek, grubo pokrojonych, 50 g rodzynek, 1 jabłko pokrojone w kostkę, 200 g mąki pszennej, 120 g kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu.

Wykonanie: Ubijamy razem cukier, szczyptę soli i całe jajka. Po pewnym czasie zwalniamy mikser i delikatnie dodajemy olej. Do tak gotowej masy wsypujemy jabłko, bakalie i startą marchewkę. Wszystko razem mieszamy. Przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy do ciasta. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łopatki. Przygotowujemy formę o wymiarach 35 x 10 cm, smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie keks jest gotowy do jedzenia ale musimy go dobrze ostudzić.

Zdjęcie i przepis domowe-wypieki.com

/ 8Surówka z marchewki, jabłka i ananasa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 duże marchewki, 2 jabłka, 4 plastry ananasów z puszki, 4 połówki brzoskwiń z puszki, 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, listki mięty do dekoracji.

Wykonanie: Umyte marchewki i obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie od razu skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone w kostkę ananasy i brzoskwinie. Wlać oliwę, wsypać orzechy i wymieszać. Dla lepszego smaku można wlać odrobinę syropu z ananasów i brzoskwiń. Przed podaniem surówkę schłodzić 15-20 minut w lodówce. Podawać udekorowaną listkami mięty.

/ 8Warzywna przystawka z marchewki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: Ciasto: 200 g mąki, 200 ml wody, 10 g świeżych drożdży, oliwa z oliwek, pomarańczowy barwnik spożywczy, sól do smaku. Farsz: 10 ugotowanych średnich ziemniaków, 10 ugotowanych średnich marchewek, 3 ugotowane jajka, 3 jabłka, 3 ogórki kiszone, puszka zielonego groszku odsączonego, puszka meksykańskiej fasoli, puszka kukurydzy, majonez, 3 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Warzywa do farszu pokroić drobno w kosteczkę , doprawić, dodać majonez i musztardę. Następnie przygotować ciasto chlebowe. Zrobić rozczyn z drożdży w cieplej wodzie. Wlać do wcześniej przesianej mąki. Wymieszać delikatne łyżką, dodać oliwę i sól oraz odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego. Dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo, aby ciasto zostało puszyste i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłym miejscu. Rozwałkować i pociąć w paski. Następnie na metalowe rurki nawijać paseczki ciasta, ułożyć na blaszce i piec krótko, aby chlebowe rurki wyrosły miękkie, czyli 5-7 minut w piekarniku nastawionym na 180 C. Ostygnięte rurki nadziewamy sałatkę, dodajemy natkę pietruszki.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce