Dzień Marchewki - co warto wiedzieć o tym warzywie?
Doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i ugotowana. Marchewka to świetne źródło witamin, błonnika, beta-karotenu i luteminy. Dietetycy i specjaliści ds. żywienia podkreślają, że jej regularna konsumpcja doskonale wpływa na nasz organizm. 5 kwietnia obchodzimy jedno z nietypowych świąt, czyli Dzień Marchewki. Z tej okazji przedstawiamy korzyści płynące z jedzenia tego warzywa, a także oryginalne przepisy na zupę, przystawkę i deser z marchewką w roli głównej.
Dzień Marchewki
Doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i ugotowana. Marchewka to świetne źródło witamin, błonnika, beta-karotenu i luteiny. Dietetycy i specjaliści ds. żywienia podkreślają, że jej regularna konsumpcja doskonale wpływa na nasz organizm. 5 kwietnia obchodzimy jedno z nietypowych świąt, czyli Dzień Marchewki. Z tej okazji przedstawiamy korzyści płynące z jedzenia tego warzywa, a także oryginalne przepisy z marchewką w roli głównej.
Różne odmiany
Marchew to jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. W naszym kraju spotkać można liczne odmiany marchwi o różnym zabarwieniu korzenia - białym, żółtym, pomarańczowym i purpurowym. Najbardziej wartościowe są odmiany w kolorze intensywnie pomarańczowym, zawierają one bowiem najwięcej karotenu.
Co w niej siedzi?
To skarbnica witaminy A i K. W jej składzie znajdziemy również cenną luteinę, a także sporą dawkę beta-karotenu. Specjaliści nie bez powodu polecają ją do spożywania w różnych formach. Marchewka może stanowić świetną bazę dania i doskonale urozmaici smak wielu potraw. W przypadku soków lepiej jednak sięgać po domowy wyrób z sokowirówki, niż gotowy napój z kartonu, który często jest niepotrzebnie dosładzany i wzbogacany o substancje konserwujące.
Smaczna i zdrowa
Warto wiedzieć, że spożywanie tego warzywa niesie dla zdrowia wiele korzyści. Dzięki witaminie A, regularnie jedzona marchewka pomoże utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Natomiast zawarta w niej spora dawka witaminy K wspomaga leczenie się ran. Marchewka na stałe włączona do jadłospisu chroni również układ sercowo-naczyniowy - to zasługa luteiny i beta-karotenu.
W marchewce zawarta jest duża ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Ponadto, związek ten zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i redukuje uczucie głodu. Ostatnie badania kliniczne dowiodły, że marchew wykazuje również właściwości antynowotworowe.
Po warzywo to powinni sięgać zwłaszcza panowie. Naukowo udowodniono, że regularne spożywanie marchewek może się przyczynić do poprawy jakości spermy. Zawarty w ich składzie beta-karoten może zwiększyć ruchliwość plemników nawet o 10%.
Zupa marchewkowa
Składniki: 1 kg marchwi, 100 g masła, 1 pomarańcza, korzeń imbiru o długości kciuka, 1,5 l bulionu drobiowego, 150 ml śmietany 30%, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewki obrać i pokroić w plasterki. Roztopić na patelni masło i dodać starty imbir, a następnie dodać marchewki i całość podsmażyć na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodać marchewki i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do zupy. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować, powoli dodać śmietanę cały czas mieszając, a następnie ponownie podgrzać przez 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku można doprawić imbirem w proszku. Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Marchewkowy keks z bakaliami
*Składniki: *4 jajka, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 1 szklanka oleju roślinnego, 300 g drobno siekanej marchewki, 100 g migdałów grubo posiekanych, 50 g suszonych moreli grubo pokrojonych, 50 g suszonych śliwek, grubo pokrojonych, 50 g rodzynek, 1 jabłko pokrojone w kostkę, 200 g mąki pszennej, 120 g kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie: Ubijamy razem cukier, szczyptę soli i całe jajka. Po pewnym czasie zwalniamy mikser i delikatnie dodajemy olej. Do tak gotowej masy wsypujemy jabłko, bakalie i startą marchewkę. Wszystko razem mieszamy. Przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy do ciasta. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łopatki. Przygotowujemy formę o wymiarach 35 x 10 cm, smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie keks jest gotowy do jedzenia ale musimy go dobrze ostudzić.
Zdjęcie i przepis domowe-wypieki.com
Surówka z marchewki, jabłka i ananasa
Składniki: 3 duże marchewki, 2 jabłka, 4 plastry ananasów z puszki, 4 połówki brzoskwiń z puszki, 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, listki mięty do dekoracji.
Wykonanie: Umyte marchewki i obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie od razu skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone w kostkę ananasy i brzoskwinie. Wlać oliwę, wsypać orzechy i wymieszać. Dla lepszego smaku można wlać odrobinę syropu z ananasów i brzoskwiń. Przed podaniem surówkę schłodzić 15-20 minut w lodówce. Podawać udekorowaną listkami mięty.
Warzywna przystawka z marchewki
Składniki: Ciasto: 200 g mąki, 200 ml wody, 10 g świeżych drożdży, oliwa z oliwek, pomarańczowy barwnik spożywczy, sól do smaku. Farsz: 10 ugotowanych średnich ziemniaków, 10 ugotowanych średnich marchewek, 3 ugotowane jajka, 3 jabłka, 3 ogórki kiszone, puszka zielonego groszku odsączonego, puszka meksykańskiej fasoli, puszka kukurydzy, majonez, 3 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Warzywa do farszu pokroić drobno w kosteczkę , doprawić, dodać majonez i musztardę. Następnie przygotować ciasto chlebowe. Zrobić rozczyn z drożdży w cieplej wodzie. Wlać do wcześniej przesianej mąki. Wymieszać delikatne łyżką, dodać oliwę i sól oraz odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego. Dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo, aby ciasto zostało puszyste i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłym miejscu. Rozwałkować i pociąć w paski. Następnie na metalowe rurki nawijać paseczki ciasta, ułożyć na blaszce i piec krótko, aby chlebowe rurki wyrosły miękkie, czyli 5-7 minut w piekarniku nastawionym na 180 C. Ostygnięte rurki nadziewamy sałatkę, dodajemy natkę pietruszki.
mp/WP Kuchnia