Zupa marchewkowa
Składniki: 1 kg marchwi, 100 g masła, 1 pomarańcza, korzeń imbiru o długości kciuka, 1,5 l bulionu drobiowego, 150 ml śmietany 30%, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewki obrać i pokroić w plasterki. Roztopić na patelni masło i dodać starty imbir, a następnie dodać marchewki i całość podsmażyć na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodać marchewki i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do zupy. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować, powoli dodać śmietanę cały czas mieszając, a następnie ponownie podgrzać przez 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku można doprawić imbirem w proszku. Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.