Smaczna i zdrowa
Warto wiedzieć, że spożywanie tego warzywa niesie dla zdrowia wiele korzyści. Dzięki witaminie A, regularnie jedzona marchewka pomoże utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Natomiast zawarta w niej spora dawka witaminy K wspomaga leczenie się ran. Marchewka na stałe włączona do jadłospisu chroni również układ sercowo-naczyniowy - to zasługa luteiny i beta-karotenu.
W marchewce zawarta jest duża ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Ponadto, związek ten zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i redukuje uczucie głodu. Ostatnie badania kliniczne dowiodły, że marchew wykazuje również właściwości antynowotworowe.
Po warzywo to powinni sięgać zwłaszcza panowie. Naukowo udowodniono, że regularne spożywanie marchewek może się przyczynić do poprawy jakości spermy. Zawarty w ich składzie beta-karoten może zwiększyć ruchliwość plemników nawet o 10%.