Domowe wrapy z nuggetsami (jak w McDonald’s)
Smakują jeszcze lepiej niż z sieciówki, a zrobić je można dosłownie w kilka chwil. Idealnie pasują do małych i tych większych rączek. Pełnoziarnista tortilla, sałata, delikatny ziołowy sos i pyszne nuggetsy z drobiowych polędwiczek – czy jakiekolwiek dziecko się oprze temu daniu?
Składniki: 4 tortille pełnoziarniste, 450 g polędwiczek z kurczaka, sałata masłowa – ok. 10 dużych liści, 100 g świeżego szpinaku, 2 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, ½ czerwonej lub żółtej papryki, keczup, 200 g płatków kukurydzianych, ok. 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 jajka
Na marynatę do kurczaka: 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 2 łyżki przyprawy gyros, ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej.
Sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego, 1 łyżka koperku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 ząbek czosnku (można pominąć).
Przygotowanie: polędwiczki z kurczaka zamarynować w oliwie z dodatkiem przypraw i odstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.
Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze, ale nie na zupełny pył – warto, by część z nich miała duże, wyczuwalne kawałki.
Zrobić sos – w słoiczku wymieszać jogurt z posiekanym drobno koperkiem, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotować liście sałaty i szpinak, paprykę pokroić na cienkie paski, ogórki kiszone również, a pomidora w cienkie półplastry.
Mięso zanurzać najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku, a na końcu w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
Smażyć partiami na rozgrzanej patelni i odkładać na papierowy ręcznik. Placki tortilli podgrzać – można w mikrofali lub na patelni – by stały się miękkie i elastyczne.
Każdą tortillę układać na kawałku folii aluminiowej.
Na każdym placku rozsmarować niewielką ilość keczupu, rozłożyć liście sałaty, niewielką ilość liści szpinaku, kilka pasków papryki i ogórka oraz parę plasterków pomidora.
Nuggetsy pokroić skośnie na wąskie kawałki i układać na tortilli. Polać niewielką ilością sosu koperkowego, a następnie składać tortillę – najpierw dolną krawędź zwinąć ku górze, a następnie złożyć do środka brzegi, pomagając sobie folią aluminiową.