Soczysty burger z indyka w pełnoziarnistej bułce
Chrupiąca bułka, soczysty kotlet i ulubione dodatki. Bez problemu przygotujemy to danie w domu, przy okazji mając pewność, że użyte przez nas składniki są zdrowe i nie zawierają konserwantów, polepszaczy smaku i innych szkodliwych substancji. Dzieci będą zachwycone!
Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 1 szalotka, płaska łyżeczka przyprawy do indyka lub ulubione zioła. 2 bułki pełnoziarniste, kilka liści sałaty rzymskiej, cebula czerwona, 1 pomidor, 2 ogórki kiszone lub korniszony, 2 plastry żółtego sera, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz.
Przygotowanie: Mięso doprawić przyprawą do indyka, dodać posiekaną szalotkę i wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować 2 burgery i usmażyć je na grillu lub na patelni grillowej. Z jogurtu, majonezu i musztardy przygotować sos. Doprawić solą i pieprzem. Bułki przekroić na pół. Dolną część bułki posmarować sosem, ułożyć sałatę, mięso, ser, plastry pomidora, ogórka i cebuli. Polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i lekko docisnąć.