Jogurt naturalny z granolą
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 4 łyżki nasion słonecznika,
- 3 łyżki nasion sezamu,
- 2 dojrzałe banany,
- garść orzechów nerkowca,
- 5 łyżek suszonej żurawiny,
- ok. 40 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Przy pomocy blendera zmiksuj banany i wymieszaj je dokładnie z płatkami, nasionami sezamu i słonecznika. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160 stopni przez 30-40 min., co chwilę mieszając. Granola będzie gotowa, gdy płatki staną się chrupiące. Kiedy granola ostygnie, dodaj do niej suszoną żurawinę, orzechy oraz posiekaną w drobne kawałeczki czekoladę. Przesyp ją do szczelnego słoiczka i zabierz ze sobą do pracy – będzie zawsze pod ręką, gdy zgłodniejesz. Wystarczy, że dodasz ją do jogurtu naturalnego, do tego ulubione sezonowe owoce i możesz pożegnać się z głodem.