Wytrawne babeczki ze szpinakiem
Takie muffiny ze szpinakiem będą świetną alternatywą dla kanapek. Zabierz ze sobą do pracy więcej sztuk, by poczęstować kolegów – będą zachwyceni!
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku,
- 100 g sera typu feta,
- łyżka masła klarowanego,
- 100 g margaryny,
- proszek do pieczenia,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml mleka,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na łyżce masła klarowanego, a kiedy będzie już prawie gotowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż szpinak ostygnie i drobno go posiekaj. W garnuszku rozpuść margarynę, a gdy przestygnie, dodaj do niej mleko, jajka, posiekany szpinak oraz startą na tarce fetę. W drugiej miseczce połącz mąkę z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia, dodaj zawartość garnuszka i wszystko wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij każdą do 3/4 wysokości. Wytrawne babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 min.