Zapomnij o nudzie!
Dietetycy podkreślają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale nie można zapominać o drugim śniadaniu – jest ono równie ważne. Dzięki pożywnej kanapce, sycącej sałatce lub energetycznemu koktajlowi będziesz miał siłę, by móc stawiać czoła czekającym cię wyzwaniom. Mamy dla was aż 7 smacznych propozycji na lunch do pracy, które na pewno przypadną wam do gustu, bo drugie śniadanie nie może być nudne.
Tortilla z kurczakiem
Mięso z piersi kurczaka lub indyka ma wielką zaletę – dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc będzie idealnym dodatkiem do tortilli.
Składniki:
- pełnoziarniste placki tortilli,
- filet kurczaka lub kawałek filetu z indyka,
- rukola,
- pomidor,
- papryka,
- kiełki,
- ser żółty,
- ulubione przyprawy – bazylia, oregano, estragon,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Posyp pokrojone w kosteczkę mięso przyprawami, solą oraz pieprzem i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Możesz także najpierw zgrillować mięso, a następnie pokroić je. Umyj rukolę oraz warzywa, a ser zetrzyj na tarce. Pomidora i paprykę pokrój w plasterki. Tak przygotowane nadzienie nakładaj do placków tortilli. Jeśli masz czas i ochotę, możesz zgrillować także już złożoną tortillę. Taki trik sprawi, że nie będzie się rozpadać w trakcie jedzenia. Gotowe drugie śniadanie zapakuj w papier śniadaniowy i zabierz ze sobą do pracy.
Sałatka z ciecierzycą
- mix sałat,
- 1/2 główki brokuła,
- puszka ciecierzycy,
- 2 duże pomidory,
- 3 łyżki nasion lnu, słonecznika lub pestek dyni
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki musztardy,
- drobno posiekany ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na parze. Ciecierzycę odsącz z zalewy, a pomidory umyj i pokrój w kosteczkę. Do pudełka na drugie śniadanie wsyp liście sałaty, dorzuć różyczki brokuła i ciecierzycę. Wymieszaj wszystkie składniki na dressing i skrop nim sałatkę. Wszystko posyp nasionami i wymieszaj. Sałatka gotowa!
Kanapka z indykiem
- pieczywo pełnoziarniste,
- plasterki pieczonego indyka,
- ulubiona sałata,
- żurawina ze słoiczka,
- camembert,
- majonez,
- orzeszki pinii lub nerkowca.
Przygotowanie:
Na patelni lekko podpraż orzeszki. Kromki chleba posmaruj cienko majonezem. Na jednej połóż sałatę, plasterki pieczonego indyka, ser (możesz go lekko rozpuścić na patelni), łyżeczkę żurawiny i orzeszki. Na wierzch połóż drugą kromkę pieczywa i całą kanapkę przekrój na pół.
Tosty
- 4 kromki ulubionego chleba,
- kulka mozzarelli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- rukola,
- świeża bazylia,
- 2 łyżki orzeszków pinii lub nerkowca,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki parmezanu.
Przygotowanie:
Przygotowanie pysznych tostów zaczynamy od zrobienia pesto. Opłucz rukolę i bazylię. Wrzuć je do miseczki, dodaj parmezan, orzeszki oraz oliwę, i przy pomocy blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Będziesz potrzebować tylko dwóch łyżek pesto, resztę przechowuj w zamkniętym słoiczku w lodówce lub zamróź. Kromki pieczywa posmaruj wcześniej przygotowanym pesto, a następnie na dwóch połóż plastry mozzarelli oraz przekrojone na pół pomidorki i przykryj dwoma pozostałymi kromkami. Tak przygotowane kanapki zgrilluj lub opiecz.
Wytrawne babeczki ze szpinakiem
Takie muffiny ze szpinakiem będą świetną alternatywą dla kanapek. Zabierz ze sobą do pracy więcej sztuk, by poczęstować kolegów – będą zachwyceni!
- 250 g świeżego szpinaku,
- 100 g sera typu feta,
- łyżka masła klarowanego,
- 100 g margaryny,
- proszek do pieczenia,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml mleka,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na łyżce masła klarowanego, a kiedy będzie już prawie gotowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż szpinak ostygnie i drobno go posiekaj. W garnuszku rozpuść margarynę, a gdy przestygnie, dodaj do niej mleko, jajka, posiekany szpinak oraz startą na tarce fetę. W drugiej miseczce połącz mąkę z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia, dodaj zawartość garnuszka i wszystko wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij każdą do 3/4 wysokości. Wytrawne babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 min.
Jogurt naturalny z granolą
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 4 łyżki nasion słonecznika,
- 3 łyżki nasion sezamu,
- 2 dojrzałe banany,
- garść orzechów nerkowca,
- 5 łyżek suszonej żurawiny,
- ok. 40 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Przy pomocy blendera zmiksuj banany i wymieszaj je dokładnie z płatkami, nasionami sezamu i słonecznika. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160 stopni przez 30-40 min., co chwilę mieszając. Granola będzie gotowa, gdy płatki staną się chrupiące. Kiedy granola ostygnie, dodaj do niej suszoną żurawinę, orzechy oraz posiekaną w drobne kawałeczki czekoladę. Przesyp ją do szczelnego słoiczka i zabierz ze sobą do pracy – będzie zawsze pod ręką, gdy zgłodniejesz. Wystarczy, że dodasz ją do jogurtu naturalnego, do tego ulubione sezonowe owoce i możesz pożegnać się z głodem.
Sycący koktajl ze szpinakiem i kiwi
Rano każda minuta jest cenna, szczególnie jeśli spieszymy się do pracy. Dlatego przygotowanie koktajlu na drugie śniadanie jest świetnym pomysłem.
Składniki:
- 3 garście świeżego szpinaku,
- dojrzały banan,
- dojrzałe kiwi,
- 200 ml mleka (może być roślinne, np. sojowe waniliowe lub migdałowe),
- 3 duże łyżki płatków owsianych,
- łyżka nasion chia.
Przygotowanie:
Do blendera kielichowego wrzuć pokrojonego w plasterki banana, obrane i pokrojone w kostkę kiwi oraz umyte liście szpinaku. Teraz wsyp płatki owsiane, nasionka chia, dolej mleko i wszystko zmiksuj. Czy może być łatwiejsze, szybsze i smaczniejsze drugie śniadanie? Jeśli lubisz nieco słodsze smaki, możesz dosłodzić koktajl łyżką miodu i wszystko jeszcze raz zmiksować. Teraz przelej koktajl do słoika lub kubka termicznego i możesz już pędzić do pracy.