Tosty
Składniki:
- 4 kromki ulubionego chleba,
- kulka mozzarelli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- rukola,
- świeża bazylia,
- 2 łyżki orzeszków pinii lub nerkowca,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki parmezanu.
Przygotowanie:
Przygotowanie pysznych tostów zaczynamy od zrobienia pesto. Opłucz rukolę i bazylię. Wrzuć je do miseczki, dodaj parmezan, orzeszki oraz oliwę, i przy pomocy blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Będziesz potrzebować tylko dwóch łyżek pesto, resztę przechowuj w zamkniętym słoiczku w lodówce lub zamróź. Kromki pieczywa posmaruj wcześniej przygotowanym pesto, a następnie na dwóch połóż plastry mozzarelli oraz przekrojone na pół pomidorki i przykryj dwoma pozostałymi kromkami. Tak przygotowane kanapki zgrilluj lub opiecz.