Zabaglione (zabajone)
Składniki: 4 żółtka w temperaturze pokojowej, 5 łyżek drobnego cukru, 50 ml Amaretto, garść świeżych, ulubionych owoców sezonowych, podłużne biszkopciki.
Przygotowanie: do garnka wlej niewielką ilość wody (na wysokość ok. 1 cm) i ustaw go na najmniejszym gazie. Do metalowej miski włóż żółtka roztrzep je (ręcznie lub mikserem na małych obrotach). Teraz cały czas roztrzepując żółtka dodawaj stopniowo cukier – poczekaj, aż cukier się rozpuści (powinno potrwać to ok. 4 min.). Miskę postaw na garnku z wodą (uważaj, aby dno miski nie dotykało wody) i cały czas mieszając, dodawaj powoli likier (ta czynność także powinna trwać 4 min.). Gotowe zabaglione przelej do pucharka, udekoruj owocami i biszkopcikami.