"Dozwolone od lat 18", czyli słodkości z nutką alkoholu

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Prawdziwe pyszności!

Obraz
© WP.PL | shutterstock.com

Nie tylko dzieci uwielbiają słodkości - dorośli także! A gdy jeszcze słodką czekoladą zalane są wiśnie z nalewki albo w cieście wyczuwalna jest nutka likieru... och, na samą myśl ślinka cieknie! Dlatego przygotowaliśmy dla was kilka smakowitych pomysłów na desery z alkoholem, oczywiście „dozwolone od lat 18”, jak śpiewały kiedyś Czerwone Gitary. Zapraszamy po przepis na kultowe ciasto „pijak” i nie tylko! Życzymy smacznych efektów.

/ 6Arbuzowe galaretki dla dorosłych

Obraz
© Fotolia

Składniki: 3 limonki, opakowanie galaretki o smaku arbuzowym, 2 kieliszki wódki, ziarenka czarnuszki.
Przygotowanie: limonki przekrój na pół i wydrąż z nich miąższ. Teraz galaretkę rozpuść w szklance wrzątku i przestudź, a następnie dodaj alkohol i tak przygotowaną galaretką napełnij skórki limonek. Odstaw je do stężenia. Gotowe galaretki przekrój na ćwiartki i powbijaj w każdą kilka ziarenek czarnuszki, by imitowała pestki arbuza.

/ 6Trufle czekoladowe

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 100 ml śmietanki 30 proc., 25 g masła, tabliczka gorzkiej czekolady, tabliczka czekolady deserowej, łyżka miodu, łyżka whisky, szczypta gruboziarnistej soli, kakao niesłodzone, wiórki kokosowe.
Przygotowanie: w garnuszku podgrzej śmietankę, a następnie rozpuść w niej połamaną na kawałki czekoladę. Zdejmij garnuszek z gazu, dodaj miód, masło, whisky i sól – wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia, a następnie włóż masę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie formuj z niej kuleczki i obtaczaj w kakao lub wiórkach kokosowych.

/ 6Gallette z rumowymi śliwkami

Obraz
© Fotolia

Składniki: na ciasto – 250 g mąki, 150 g kostki do pieczenia, 50 g cukru pudru szczypta soli, zimna woda.
na nadzienie - ok. 3/4 kg śliwek, 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego, 25 ml rumu, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżkę mąki kukurydzianej, cukier puder do posypania gotowego galette.
Przygotowanie: śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Składniki na ciasto zagnieć, a wody dodaj tyle, bu uzyskać elastyczną i zwartą konsystencję. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na dosyć cienki placek, a następnie przełóż je razem z papierem na blachę. Obsyp ciasto mąką kukurydzianą, ale pozostaw ok. 6 cm nieposypanego brzegu. Teraz poukładaj śliwki skórką do dołu, skrop je rumem i posyp cynamonem oraz cukrem. Brzegi ciasta zawiń do środka. Teraz wstaw blaszkę z galette do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 min. Gotowe!

/ 6Zabaglione (zabajone)

Obraz
© Fotolia

Składniki: 4 żółtka w temperaturze pokojowej, 5 łyżek drobnego cukru, 50 ml Amaretto, garść świeżych, ulubionych owoców sezonowych, podłużne biszkopciki.
Przygotowanie: do garnka wlej niewielką ilość wody (na wysokość ok. 1 cm) i ustaw go na najmniejszym gazie. Do metalowej miski włóż żółtka roztrzep je (ręcznie lub mikserem na małych obrotach). Teraz cały czas roztrzepując żółtka dodawaj stopniowo cukier – poczekaj, aż cukier się rozpuści (powinno potrwać to ok. 4 min.). Miskę postaw na garnku z wodą (uważaj, aby dno miski nie dotykało wody) i cały czas mieszając, dodawaj powoli likier (ta czynność także powinna trwać 4 min.). Gotowe zabaglione przelej do pucharka, udekoruj owocami i biszkopcikami.

/ 6Ciasto „pijak”

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki na biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki wody. Poncz: 20 ml wódki, 20 ml wody. Masa makowo-kokosowa: 6 białek, 130 g cukru pudru, 150 g suchego maku, 150 g wiórków kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa budyniowa: 6 żółtek, 80 g cukru, 25 g mąki pszennej, 25 g mąki ziemniaczanej, 375 ml mleka, 250 g masła. Polewa czekoladowa: 100 g masła, 50 g kakao, 120 g cukru pudru, 4 łyżki mleka. Dodatkowo: 400- 450 g powideł śliwkowych, ok. 200 g biszkoptów okrągłych, ok. 200- 250 ml likieru pomarańczowego (lub rumu, wódki), wiórki kokosowe. Forma: 35x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Przygotowanie: zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawaj po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszaj obie mąki. Przesiej je do masy jajecznej, wymieszać. Dodaj także wodę. Ciasto przełóż do formy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudź. Przygotuj ciasto makowo- kokosowe. Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier. Na końcu wmieszaj delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piecz w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wódkę wymieszaj z wodą i nasącz biszkopt. Następnie rozsmaruj powidła śliwkowe i przyłóż ciasto makowo- kokosowe. Czas na masę budyniową. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, miksując wsyp mąki. Zagotuj w tym czasie mleko i ciepłe cienkim strumieniem wlewaj do masy jajecznej. Zagotuj masę ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Odłóż do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodaj stopniowo zimny budyń. Taką masę rozsmaruj na cieście makowo- kokosowym. Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalej do głębokiego talerza lub miseczki. Biszkopty zamocz z obu stron i ułóż na masie budyniowej. Masło do polewy roztop, dodaj kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszaj i wylej na biszkopty. Ciasto schłódź w lodówce. Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał