Ciasto „pijak”
Składniki na biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki wody. Poncz: 20 ml wódki, 20 ml wody. Masa makowo-kokosowa: 6 białek, 130 g cukru pudru, 150 g suchego maku, 150 g wiórków kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa budyniowa: 6 żółtek, 80 g cukru, 25 g mąki pszennej, 25 g mąki ziemniaczanej, 375 ml mleka, 250 g masła. Polewa czekoladowa: 100 g masła, 50 g kakao, 120 g cukru pudru, 4 łyżki mleka. Dodatkowo: 400- 450 g powideł śliwkowych, ok. 200 g biszkoptów okrągłych, ok. 200- 250 ml likieru pomarańczowego (lub rumu, wódki), wiórki kokosowe. Forma: 35x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Przygotowanie: zacznij od biszkoptu. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawaj po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszaj obie mąki. Przesiej je do masy jajecznej, wymieszać. Dodaj także wodę. Ciasto przełóż do formy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudź. Przygotuj ciasto makowo- kokosowe. Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier. Na końcu wmieszaj delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piecz w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wódkę wymieszaj z wodą i nasącz biszkopt. Następnie rozsmaruj powidła śliwkowe i przyłóż ciasto makowo- kokosowe. Czas na masę budyniową. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, miksując wsyp mąki. Zagotuj w tym czasie mleko i ciepłe cienkim strumieniem wlewaj do masy jajecznej. Zagotuj masę ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Odłóż do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodaj stopniowo zimny budyń. Taką masę rozsmaruj na cieście makowo- kokosowym. Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalej do głębokiego talerza lub miseczki. Biszkopty zamocz z obu stron i ułóż na masie budyniowej. Masło do polewy roztop, dodaj kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszaj i wylej na biszkopty. Ciasto schłódź w lodówce. Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.