Gallette z rumowymi śliwkami
Składniki: na ciasto – 250 g mąki, 150 g kostki do pieczenia, 50 g cukru pudru szczypta soli, zimna woda.
na nadzienie - ok. 3/4 kg śliwek, 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego, 25 ml rumu, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżkę mąki kukurydzianej, cukier puder do posypania gotowego galette.
Przygotowanie: śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Składniki na ciasto zagnieć, a wody dodaj tyle, bu uzyskać elastyczną i zwartą konsystencję. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na dosyć cienki placek, a następnie przełóż je razem z papierem na blachę. Obsyp ciasto mąką kukurydzianą, ale pozostaw ok. 6 cm nieposypanego brzegu. Teraz poukładaj śliwki skórką do dołu, skrop je rumem i posyp cynamonem oraz cukrem. Brzegi ciasta zawiń do środka. Teraz wstaw blaszkę z galette do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 min. Gotowe!