Jak to zrobić
Sos piernikowy może smakowo wzbogacić nie tylko wieczerzę wigilijną, ale również świąteczny czy niedzielny obiad, ponieważ świetnie pasuje zarówno do ryb (smażonego karpia czy marynowanego śledzia), ale również dań mięsnych, na przykład piersi z kaczki, wieprzowego schabu albo polędwicy z jelenia.
Przepisów na ten dodatek jest wiele. Najprostszy zakłada podsmażenie na maśle cebuli i czosnku, następnie dodanie czerwonego wytrawnego wina i miodu, zredukowanie ilości płynu, dolanie bulionu (najlepiej wywaru z ryby, mięsa lub warzyw), a po zagotowaniu wkruszenie pierników, zaś po ich rozpuszczeniu, zmiksowanie na gładką masę.
W innych recepturach pojawiają się jeszcze dodatkowe składniki, na przykład sok z cytryny, miód pitny, suszone śliwki, rodzynki, pokrojone migdały czy kilka źdźbeł trawy żubrowej, zaś Karol Okrasa w jednym z programów telewizyjnych zaleca wzbogacenie potrawy garścią mrożonych czarnych porzeczek. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i skłonności do kulinarnych eksperymentów. Całość oczywiście warto doprawić solą i pieprzem (np. białym).