Doskonały sos piernikowy. Zapomniany specjał wraca

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Pierniczki nie tylko do czekolady

Obraz
© iStock.com

Piernik to nie tylko atrakcyjna przekąska dla łasuchów i wielbicieli słodkości, ale również baza interesującego, choć nieco zapomnianego dziś sosu. Jego korzenny aromat i niepowtarzalny smak sprawiają, że świetnie sprawdza się jako dodatek do ryby, na przykład wigilijnego karpia, ale również potraw z drobiu, wieprzowiny czy dziczyzny.

Sos piernikowy często bywa utożsamianym z innym tradycyjnym polskim sosem, zwanym szarym, przygotowywanym z mączno-maślanej zasmażki, wywaru mięsnego, rybnego lub warzywnego, wzbogacanego winem albo sokiem z cytryny, a także karmelem, rodzynkami, migdałami i właśnie pokruszonymi piernikami. Jednak w tej recepturze ciastka pełnią rolę nieobowiązkowego dodatku, tymczasem w prawdziwym sosie piernikowym decydują o smaku i aromacie. Zdradzamy sekret, jak go przygotować.

/ 5Piernikowa tradycja

Obraz
© iStock.com

Walory piernikowego sosu ceni się od wieków, bo piernikami zajadano się nad Wisłą już w średniowieczu, gdy uczestnicy wypraw krzyżowych zaczęli przywozić z dalekich krajów korzenne przyprawy: pieprz, goździki, cynamon czy imbir. Dodawano je wówczas do niemal każdej potrawy, w tym także ciasta chlebowego – stąd w zapiskach z XIV wieku pojawia się określenie "pieprzny chleb toruński". Słowo piernik pochodzi bowiem od staropolskiego przymiotnika pierny, czyli pieprzny. Historia toruńskiego piernikarstwa sięga XIII wieku. Dlaczego właśnie nadwiślańskie miasto stało się znane z korzennych wypieków? Okolica słynęła z doskonałej mąki i miodu, a sam Toruń utrzymywał ożywione stosunki handlowe ze światem, co skutkowało większą dostępnością egzotycznych przypraw. Wykorzystali to wybitni specjaliści z tutejszego cechu piekarskiego, oferując produkt o europejskiej sławie. Receptury toruńskich pierników były pilnie strzeżoną tajemnicą, sekret ich smaku tkwił m.in. w długim leżakowaniu ciasta, niekiedy trwającym nawet 10-20 lat. Nie brakowało także pomysłów na ciekawe wykorzystanie pierników. Jednym z nich był przyrządzany na bazie ciastek sos…

/ 5Piernik na sos

Obraz
© 123RF.COM

Pierniki są niezwykłe, ponieważ mogą pełnić wiele funkcji. Najczęściej oczywiście były zjadane, jako przekąska lub deser po głównym posiłku. Ciasto piernikowe nie psuje się łatwo i długo można je przechowywać. Bardzo często zabierano je w długie wyprawy, pierniki służyły jako chleb dla pielgrzymów czy suchar dla żołnierzy. Często stawały się swoistym magazynem przypraw, dzięki którym zachowywały dłużej świeżość. I właśnie ten korzenny smak spowodował, że stały się także bazą popularnego niegdyś sosu – tłumaczy Krzysztof Lewandowski z Działu Historii Toruńskiego Piernikarstwa w Muzeum Toruńskiego Piernika.
Ale to nie wszystko.

/ 5Odświętny specjał

Obraz
© 123RF.COM

Przed wiekami wypiekano specjalne pierniki na sos, charakteryzujące się większą zawartością przypraw. – Nie nadawały się do bezpośredniej konsumpcji, ponieważ były bardzo twarde i znacznie intensywniejsze w smaku niż klasyczny smakołyk. Przyrządzany z nich sos dodawano zarówno do ryb, na przykład karpia czy sandacza, jak i mięs – wyjaśnia Krzysztof Lewandowski.
Najbardziej ceniono go w północnych regionach naszego kraju, o czym świadczą liczne wzmianki w popularnej na Kujawach czy Pomorzu XIX-wiecznej książce kucharskiej "Kuchnia polska: niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich oraz poradnik w wielu gałęziach gospodarstwa domowego", publikowanej przez znane wydawnictwo Ernsta Lambecka. Autor zachwala m.in. wigilijnego karpia w sosie piernikowym, który nadaje rybie niezwykły aromat, smak i kolor.

/ 5Jak to zrobić

Obraz
© iStock.com

Sos piernikowy może smakowo wzbogacić nie tylko wieczerzę wigilijną, ale również świąteczny czy niedzielny obiad, ponieważ świetnie pasuje zarówno do ryb (smażonego karpia czy marynowanego śledzia), ale również dań mięsnych, na przykład piersi z kaczki, wieprzowego schabu albo polędwicy z jelenia.
Przepisów na ten dodatek jest wiele. Najprostszy zakłada podsmażenie na maśle cebuli i czosnku, następnie dodanie czerwonego wytrawnego wina i miodu, zredukowanie ilości płynu, dolanie bulionu (najlepiej wywaru z ryby, mięsa lub warzyw), a po zagotowaniu wkruszenie pierników, zaś po ich rozpuszczeniu, zmiksowanie na gładką masę.
W innych recepturach pojawiają się jeszcze dodatkowe składniki, na przykład sok z cytryny, miód pitny, suszone śliwki, rodzynki, pokrojone migdały czy kilka źdźbeł trawy żubrowej, zaś Karol Okrasa w jednym z programów telewizyjnych zaleca wzbogacenie potrawy garścią mrożonych czarnych porzeczek. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i skłonności do kulinarnych eksperymentów. Całość oczywiście warto doprawić solą i pieprzem (np. białym).

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz