Pieczony dorsz w warzywach
Składniki: 2 dorsze bez głowy (lub inna ryba)
, 2 marchewki, 2 pietruszki lub kawałek selera, cebula, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki masła, 4 gałązki natki pietruszki, cytryna.
Przygotowanie: umyte, wypatroszone i osuszone dorsze natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Środek ryby posmarować wyciśniętym czosnkiem, włożyć gałązkę natki pietruszki i łyżeczkę masła. Odstawić na godzinę do lodówki. Marchew i pietruszkę umyć i zetrzeć nas tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić, np. w plasterki. Folię aluminiową posmarować cienką warstwą oleju, ułożyć rybę, obłożyć warzywami, natką pietruszki i szczelnie zawinąć. Piec na rozgrzanym grillu około 25 minut.