Zapiekana ryba po podhalańsku
Składniki: 600 g filetów z dorsza, 2 marchewki, 1 seler, 2 duże ziemniaki, 50 g suszonej śliwki, 2 ząbki czosnku, 250 ml soku pomidorowego, sól ziołowa, tymianek i pieprz czarny do smaku, 2 łyżki śmietany, 1 cytryna, 1 łyżka mąki, 1 natka pietruszki, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju do smażenia, 2 cebule.
Przygotowane: obrane ze skóry filety pokroić na średniej wielkości kawałki i polać sokiem z cytryny. Rybę przyprawić do smaku solą, tymiankiem i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Tak przygotowane kawałki ryby usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. W tym czasie suszone śliwki zalać wodą i odstawić, by namokły. Obrać, umyć i pokroić warzywa - marchew i ziemniaki w talarki, cebulę w piórka, a seler w kostkę. Namoczone śliwki odsączyć i również pokroić. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju i odrobinie masła, chwilę dusić je do miękkości, pilnując aby ciągle były jędrne i nie rozpadły się. Pod koniec dodać też śliwki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć duszone warzywa, a na nich smażoną rybę. Przygotować zalewę do zapiekanki. Połączyć śmietanę z sokiem pomidorowym i przyprawić czosnkiem. Dokładnie wymieszać, a następnie zalać warzywa i rybę. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut. Przed podaniem danie posypać zieleniną, np. posiekaną pietruszką lub koperkiem.
mp/WP Kuchnia